Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 έχει χτυπήσει τον κλάδο, αλλά με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς, τα ταξίδια, ο τουρισμός και η αεροπορική βιομηχανία δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο γενικός αριθμός αφίξεων στον κόσμο ξεκίνησε το 2022 με θετική τάση, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 130% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Ενώ αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που είχε ήδη ξεκινήσει πέρυσι, ο ρυθμός ανάκαμψης τον Ιανουάριο επηρεάστηκε από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και την εκ νέου εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετούς προορισμούς.

Μετά την πτώση κατά 71% του 2021, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 παρέμειναν 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του UNWTO.

Αν και η ανάκαμψη του κλάδου ποικίλλει ανάλογα με τον προορισμό, με τις παράκτιες χώρες να σημειώνουν υψηλότερες αυξήσεις στις νέες αφίξεις, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θετική έκβαση στον τουρισμό φέτος, με τις κυβερνήσεις που διευκολύνουν τους κανόνες εισόδου να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο τουρισμός της ΕΕ είχε μια δύσκολη αρχή το 2020 αλλά άρχισε να βελτιώνεται το 2021

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ένα σημείο διαμονής στο μπλοκ των 27 εθνών έφτασε το 1,8 δις, που ήταν 27% περισσότερες από το 2020, αλλά υστερούσε κατά 37% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικές εγκαταστάσεις κορυφώθηκε στα 1,4 δις το 2020, 52% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα, με τις διανυκτερεύσεις να μειώνονται κατά περισσότερο από 70%, ενώ άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία ανέφεραν μείωση κάτω του 35%.

Το αντίθετο συνέβη το 2021 καθώς οι παράκτιες χώρες παρουσίαζαν καλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που κατέγραψαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις ήταν η Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 88,7% σε σύγκριση με το 2020, ακολουθούμενη από την Ισπανία (78,9%), την Κροατία (72,1%) και τη Μάλτα (56,8%).

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τις πιο ανησυχητικές επιδόσεις ήταν η Αυστρία, η Σλοβακία και η Λετονία, παρουσιάζοντας ακόμη χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι το 2020, με μειώσεις 15,7%, 16,1% και 17,6%, αντίστοιχα.

Λιγότεροι εργαζόμενοι και εισφορές στον Τουριστικό τομέα λόγω πανδημίας

Η τουριστική βιομηχανία, η τρίτη μεγαλύτερη πηγή αγοράς στον κόσμο. Υποστηρίζει περισσότερες από δύο εκατομμύρια επιχειρήσεις, οι οποίες επιπλέον απασχολούν σχεδόν 30 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ωστόσο, αυτά τα ποσοστά ελαχιστοποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) αποκάλυψε ότι η απασχόληση στην Ισπανία μειώθηκε κατά 19,5% το 2021, αντιστοιχώντας σε 202.000 ανθρώπους που έμειναν άνεργοι.

Η Πορτογαλία, η οποία είναι επίσης δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην ΕΕ, ειδικά για τους Βρετανούς, σημείωσε 92.000 λιγότερους εργαζομένους. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό κατά 19,6% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επέβαλαν τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν οι κύριοι λόγοι της πτώσης του τουρισμού.

Αυτό επηρέασε συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες ήταν προορισμοί για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελώντας τις πέντε κορυφαίες αγορές πηγών τουρισμού και στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζοντας αυτή τη σεζόν πέρυσι, μερικοί από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς επιβλήθηκαν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους οποίους δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν την ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους ή μπορούσαν να το κάνουν, υπό τον όρο ότι είχαν εμβολιαστεί πλήρως και είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις πριν φτάσουν στα 27 κράτη του μπλοκ.

Τέτοιες «ταλαιπωρίες», που ήταν απαραίτητες ταξιδιωτικές απαιτήσεις, άφηναν τους Βρετανούς απρόθυμους να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Επιπλέον τα υποχρεωτικά τεστ PCR ήταν πιο ακριβή επιλογή σε σύγκριση με τα γρήγορα τεστ αντιγόνου.

Η Ιταλία, ο άλλος δημοφιλής τουριστικός προορισμός της ΕΕ, σημείωσε πτώση 12,4% στην άμεση απασχόληση που σχετίζεται με τον τουρισμό, η οποία αντιπροσωπεύει 215.000 θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, το WTTC αποκάλυψε ότι περίπου 263.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό είχαν διακοπεί στην Ιταλία μέχρι το τέλος του 2021.

Ωστόσο, ο κλάδος θα δει καλύτερες μέρες καθώς μια πρόσφατα κοινοποιημένη έκθεση από το WTTC δείχνει ότι ο τουριστικός τομέας αναμένεται να γνωρίσει μια άνθηση, δημιουργώντας μία στις τρεις εντελώς νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση EIR αποκαλύπτει ότι συνολικά 126 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό αναμένεται να ανοίξουν τα επόμενα δέκα χρόνια, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να φτάνει τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023.

Η ανάκαμψη του τουρισμού τροφοδοτήθηκε από ταξιδιωτικούς οργανισμούς

Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί διατήρησαν ενεργό ρόλο καλώντας συνεχώς τις κυβερνήσεις και άλλα όργανα λήψης αποφάσεων να διευκολύνουν ή να άρουν πλήρως τους περιορισμούς,  επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον COVID-19 έγκειται περισσότερο στο πόσο προσεκτικοί είναι οι ταξιδιώτες παρά στον μετριασμό της εξάπλωσης μη επιτρέποντας στους ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες.