Σύνταξη tourismtoday.gr

Η γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία εξέφρασε σαφή κριτική στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τροποποίησης της Οδηγίας στα οργανωμένα ταξίδια (PRRL).

«Οι νέοι κανονισμοί στα PRRL που σχεδιάζει η ΕΕ όχι μόνο κοστίζουν χρήματα, αλλά επίσης στρεβλώνουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό σε βάρος τους», υπογράμμισε ο Norbert Fiebig, πρόεδρος της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV).

Οι οργανωμένες εκδρομές, σημαντικές για τον γερμανικό τουρισμό

Οι οργανωμένες εκδρομές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη γερμανική αγορά. Το 41% όλων των οργανωμένων περιηγήσεων που πωλούνται στην ΕΕ έχουν κρατηθεί στη Γερμανία.

Στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, το μερίδιο των πακέτων διακοπών θα ήταν μικρότερο από 10% εάν εξαιρεθεί το ποσοστό της Γερμανίας.

Ο επικαφαλής της ένωσης ομπρέλας της γερμανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκπροσωπήσει τα γερμανικά συμφέροντα σε νομοθετικό επίπεδο της ΕΕ.

Οπως υπογράμμισε «κατά τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου δράσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς, ιδίως εάν ο νομοθέτης δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις οργανωμένες εκδρομές στη Γερμανία».

Ωστόσο, η DRV έχει επί του παρόντος σημαντικές αμφιβολίες ως προς το εάν η Επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη τα παραπάνω.

Τα 11 σημεία της κριτικής της DRV στην πρόταση της ΕΕ

  • Τα επαγγελματικά ταξίδια δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής μιας οδηγίας οργανωμένων ταξιδιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθούν.
  • Η σχεδιαζόμενη καθιέρωση της τρίωρης προθεσμίας θα καθιστούσε αδύνατη την πώληση πολλών μεμονωμένων υπηρεσιών (συνδεδεμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες) στις σταθερές και ηλεκτρονικές πωλήσεις και θα μείωνε την ποικιλομορφία της προσφοράς.
  • Η αλλαγή στον ορισμό κλικ προς αριθμό εμφανίσεων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τα κενά παρέμειναν ανοιχτά.
  • Το ποσό της προκαταβολής δεν χρειάζεται να ρυθμίζεται. Η προβλεπόμενη δομή είναι περιττή και υπερβολική.
  • Επεκτείνοντας το δικαίωμα του πελάτη να ακυρώσει ένα πακέτο περιήγησης λόγω αναπόφευκτων εξαιρετικών συνθηκών στον τόπο διαμονής ή στον τόπο αναχώρησης, ο γενικός κίνδυνος ζωής μετατίθεται πλήρως στον ταξιδιωτικό πράκτορα. Αυτό είναι ακατάλληλο και δυσανάλογο.
  • Η προγραμματισμένη εξέταση τριών ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων -στον τόπο διαμονής, στον τόπο αναχώρησης και στην περιοχή προορισμού- είναι ασαφής και ακατάλληλη. Μόνο η ταξιδιωτική προειδοποίηση από τη χώρα στην οποία διαμένει ο πελάτης μπορεί να είναι καθοριστική.
  • Διατηρώντας αυστηρά την προθεσμία των 14 ημερών για την αποπληρωμή των χρημάτων των πελατών ακόμη και σε περίπτωση σοβαρών γεγονότων ζημιών, η Επιτροπή της ΕΕ αντλεί λάθος διδάγματα από την πανδημία. Απαιτείται εξαίρεση.
  • Η εισαγωγή ενός πρόσθετου εθνικού ταμείου κρίσεων, το οποίο θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τουριστικούς πράκτορες, απορρίπτεται. Κάνει το πακέτο διακοπών πιο ακριβό χωρίς πραγματική προστιθέμενη αξία για τον πελάτη.
  • Μια νομική λύση κουπονιών σε εθελοντική βάση είναι ήδη δυνατή σήμερα και δεν βοηθά σε παγκόσμιες κρίσεις. Μόνο τα υποχρεωτικά κουπόνια είναι χρήσιμα για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες σε περίπτωση σημαντικών γεγονότων απώλειας.
  • Η δυνατότητα εισαγωγής πρόσθετης προστασίας κατά της αφερεγγυότητας για τα ταξιδιωτικά γραφεία σε εθνικό επίπεδο είναι περιττή, καθώς το οργανωμένο ταξίδι είναι ήδη ασφαλισμένο έναντι της αφερεγγυότητας του τουριστικού πράκτορα.
  • Η προβλεπόμενη προσφυγή Β2Β δεν είναι εφαρμόσιμη στην πράξη.

Σύμφωνα με την DRV, μια νέα οδηγία πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει στα ταξιδιωτικά γραφεία να κερδίζουν πόντους στους πελάτες με τη συμβουλευτική εμπειρογνωμοσύνη τους και το μοναδικό τους σημείο πώλησης όσον αφορά στην εξατομίκευση των ταξιδιών.

Ισορροπία μεταξύ της προστασίας καταναλωτών και οικονομικών συμφερόντων

Οι νομοθέτες θα πρέπει να δημιουργήσουν κανονισμούς που να επιτυγχάνουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της προστασίας των καταναλωτών και των οικονομικών συμφερόντων και αναγκών, απαίτησε η ένωση.

Επισημαίνει επίσης πώς οι περαιτέρω υποχρεώσεις για τους τουριστικούς πράκτορες -όπως προβλέπονται στο παρόν σχέδιο νόμου- οδηγούν στο να χάνουν όλο και περισσότερο τη σημασία τους τα οργανωμένα ταξίδια.