της Εύας Οικονομάκη

Θετικά υποδέχτηκε σε γενικές γραμμές η ξενοδοχειακή αγορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν, όπως επισημαίνουν παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, αρκετά θολά σημεία που μένει να διευκρινιστούν εν αναμονή και της ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση τα οποία θα επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Ως μια φιλότιμη προσπάθεια στην κατεύθυνση στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβύνου, τα μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι υπάρχουν ακόμη κάποια θολά σημεία σχετικά με το κομμάτι των εργασιακών. Αναφερόμενη στη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, η ίδια τόνισε ότι πρόκειται για μια αμελητέα διαφορά. «Εμείς έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 6% και τη μείωση στο κομμάτι της εστίασης από το 24% στο 13%. Εμείς περιμέναμε γενναίες αποφάσεις», λέει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στις μεταφορές είναι ένα θετικό και σημαντικό στοιχείο για την τόνωση της ζήτησης.

«Αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι και το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιούνται τεστ στους ταξιδιώτες και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, χωρίς να διασφαλίζουμε ότι ένας επισκέπτης είναι υγιής και μπορεί να ταξιδέψει», συμπλήρωσε η Κωνσταντίνα Σβύνου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που περιμένουν τώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να είναι εύκολα, ευέλικτα και να μην είναι αποτρεπτικά έτσι ώστε να μπορέσουν να τα εφαρμόσουν ακόμη και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Προβληματισμός για τους ελέγχους

Την εκτίμησή του ότι η απελευθέρωση των πτήσεων και η μη αναγκαστική διεξαγωγή ελέγχων στους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Ο προορισμός θέλει να ανοίξει αρχές Ιουλίου και η πλειονότητα των ξενοδόχων εκτιμάμε ότι θα λειτουργήσει τα καταλύματά της. Όσο πιο ελεύθεροι είναι οι όροι του ταξιδιού, τόσο πιο καλή θα είναι η πορεία της σεζόν», επισημαίνει, ωστόσο, χαρακτηρίζει το σύνολο των μέτρων αντιφατικά, λέγοντας ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ξεκινήσει πρώτα οι πτήσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. «Θα περιμέναμε επίσης περισσότερα στο κομμάτι του ΦΠΑ στα καταλύματα, ίσως γίνει κάτι αργότερα», τονίζει.

Τη χρυσή τομή στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αναζητεί ο Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας. «Προχωράμε βήμα-βήμα, ωστόσο είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία ξεκάθαρη εικόνα. Τα σχέδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία και αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά και λέει μιλώντας στο Tourism Today ότι υπάρχουν κάποια θολά σημεία που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις που θα πρέπει να συναφθούν μεταξύ των γιατρών και των ξενοδόχων.

Τον προβληματισμό του για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων κατά την απελευθέρωση των αεροπορικών πτήσεων εξέφρασε στο Tourism Today ο Μανώλης Βαρκαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου. «Κάναμε μια αρχή, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επαρκούν. Όλα έχουν να κάνουν πλέον και από την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την αγορά. Εμείς στην Κρήτη εξαρτώμαστε πλήρως από την αεροπορική διασύνδεση. Υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τους ελέγχους στις πτήσεις, ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βήματα προς την απελευθέρωση, προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζομένους και το κράτος», επισημαίνει. Σχολιάζοντας τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ο Μ. Βαρκαράκης σημείωσε ότι «δεν είναι τίποτα σπουδαίο» και εστίασε την προσοχή του στην αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή. «Περιμέναμε περισσότερα όσον αφορά τους φόρους, υπάρχει περιθώριο μείωσης ακόμη», τόνισε, ενώ στο κομμάτι των εργασιακών, επεσήμανε ότι επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές ασάφειες που μένει να διευκρινιστούν. «Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι μεταφορές είναι ο μεγάλος ασθενής», συμπληρώνει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου.

«Στη θετική κατεύθυνση τα μέτρα»

«Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε είναι εάν θα υπάρξει ζήτηση, η κατάσταση φέτος είναι αβέβαιη. Βεβαίως και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή για να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη εικόνα», επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά. Τόνισε δε μιλώντας στο Tourism Today ότι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ θα αποκτήσει νόημα εάν υπάρξει κίνηση, καθώς πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο. «Δεν ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη διαμονή. Περιμένουμε περαιτέρω λεπτομέρειες», υπογραμμίζει.

Την ανησυχία του για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, Κώστας Μαρινάκος. «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιούνται τεστ. Είναι πολύ υψηλό το ρίσκο, μετατοπίζεται το βάρος και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες που θα μας επισκεφθούν θα ταξιδέψουν υπό κάποιες συνθήκες έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς», λέει χαρακτηριστικά.