Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα αεροπορικά ταξίδια βιώνουν μια περίοδο ανάπτυξης μετά από μια ταραχώδη τριετία λόγω της πανδημίας. Αναμένεται να ανακάμψουν ισχυρότερα από ποτέ με έμφαση στη βιωσιμότητα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της BCD Travel.

Το βασικό στοιχείο για το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών έγκειται στη βιωσιμότητα, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από οικονομική άποψη.

Οι ταξιδιώτες -επαγγελματίες ή αναψυχής- αξιολογούν τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ταξίδια ως πολύ ή εξαιρετικά σημαντικά.
Ταξιδιώτες, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές ζητούν πιο βιώσιμα αεροπορικά ταξίδια και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν απαντήσει με οδικούς χάρτες για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Αειφόρο αεροπορικό καύσιμο και οι προκλήσεις

Πολλές αεροπορικές εταιρείες επενδύουν σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF), τα οποία προσφέρουν την πιο πρακτική άμεση λύση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των αεροπορικών ταξιδιών.

Το SAF αναφέρεται σε ανανεώσιμα καύσιμα ή καύσιμα που παράγονται από απόβλητα και πληρούν ορισμένα κριτήρια βιωσιμότητας.

Παρόλο που τα αεροσκάφη επιτρέπεται επί του παρόντος να πετούν με έως και 50% μείγμα SAF, η πλήρης υιοθέτηση τους απέχει ακόμη πολύ.

Το SAF αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,1% της συνολικής κατανάλωσης αεροπορικών καυσίμων το 2020, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται να αυξήσουν τη χρήση του SAF στο μέλλον.

Εξέλιξη των σιδηροδρομικών ταξιδιών

Ο σιδηρόδρομος παίζει επίσης ρόλο στα βιώσιμα ταξίδια. Το τρένο θεωρείται όλο και περισσότερο ως ιδανική επιλογή για ταξίδια μικρών αποστάσεων.

Αρκετές μεγάλες αγορές διαθέτουν ήδη σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας με ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες προσφέρουν έναν πιο οικολογικό και μερικές φορές ταχύτερο τρόπο ταξιδιού μεταξύ των κέντρων των πόλεων σε σύγκριση με τα αεροπορικά ταξίδια.

Η χρήση συνδυασμού αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών είναι ένας άλλος τρόπος για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των ταξιδιών.