Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η διάθεση στη ταξιδιωτική βιομηχανία σε Γερμανία είναι κάπως θολή τον Οκτώβριο. Αυτό όμως σχετίζεται και με το τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Η διάθεση στις executive σουίτες tour operators και ταξιδιωτικών πρακτορείων έχει επιδεινωθεί.

Ο Ifo Business Climate Index για αυτήν την κατηγορία διαμορφώθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένες 26,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2023 στις 2,3 μονάδες χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα. Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης ήταν ακόμα στο μείον 8,5 μονάδες.

Πτώση σημειώθηκε και στην εκτίμηση της τρέχουσας επιχειρηματικής κατάστασης. Εποχικά διορθωμένη, επιτεύχθηκαν συνολικά 26,7 μονάδες τον Οκτώβριο του 2023. Τον προηγούμενο μήνα ήταν ακόμα 30,6 μονάδες.
Η εικόνα δεν ήταν διαφορετική για τις προσδοκίες της επιχειρηματικής κατάστασης στις 25,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 26,2 τον Σεπτέμβριο.

Μικρή πτώση στην τάση των πωλήσεων

Σύμφωνα με στελέχη του ταξιδιωτικού κλάδου, μικρή πτώση σημειώθηκε και στην τάση σε πωλήσεις.

  • Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 33,4 μονάδες σε αυτή την κατηγορία, έναντι 36,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο.
  • Οι προσδοκίες πωλήσεων έφτασαν τις 39,6 μονάδες, μείωση 2,2 μονάδων από τον προηγούμενο μήνα.

Οι μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες του δείκτη Ifo για τον ταξιδιωτικό κλάδο σχετίζονται με το γεγονός ότι πλησιάζει η χειμερινή περίοδος 2023/2024, κατά την οποία παραδοσιακά οι κρατήσεις και οι πωλήσεις μειώνονται αισθητά.

Ωστόσο, οι πρόωρες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.