Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με ισχυρές επιδόσεις, καλύτερες ακόμη και από εκείνες του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, των δύο μηνών που παραδοσιακά συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, βαδίζει ο Σεπτέμβριος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσεγγίζει το μείον 3%, κλείνοντας όλο και περισσότερο την ψαλίδα με το 2019.

Ιδιαίτερη είναι η δυναμική της κίνησης εσωτερικού, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να «κλείσει» για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης με θετικό πρόσημο σε μηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η κίνηση εσωτερικού σημείωσε πτώση 0,3% σε σχέση με το 2019 και τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -0,6%.

Αντίθετα, η κίνηση εξωτερικού εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη λίγο πιο πίσω συγκριτικά με τα νούμερα του 2019, σε έναν μεγάλο βαθμό κυρίως της «απουσίας» κάποιων αγορών. Η συνολική επιβατική κίνηση τον Ιούλιο έκλεισε στο -4,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με πτώση 6,1%.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα η διαφορά σε σχέση με το 2019, χάρη στα καλά νούμερα του Σεπτεμβρίου, περιορίζεται ακόμη περισσότερο, με την επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να διαμορφώνεται στο -13,5%, μείωση την οποία αποδίδουν παράγοντες της αγοράς σε μεγάλο βαθμό στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ήταν σε ισχύ σε αρκετούς προορισμούς το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Οι κύριες αγορές

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Σερβία και ο Καναδάς καταγράφουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καλύτερα νούμερα ως προς τη ζήτηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Προκλήσεις

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλες προκλήσεις που θα κρίνουν την ανάκαμψη του τουρισμού, εστιάζοντας στον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την πανδημία, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των ταξιδιωτών.