Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το τοπίο της φιλοξενίας σε έξι βασικούς προορισμούς στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ και Ομάν), σκιαγραφεί μελέτη της Mabrian ενόψει της Arabian Travel Market (ATM) 2025 στο Ντουμπάι.

Οι προορισμοί αντιπροσωπεύουν το 89,6% του συνολικού αριθμού διεθνών επισκεπτών της περιοχής.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα για τη διασταυρούμενη ανάλυση της κατανομής των κατηγοριών ξενοδοχείων, των προοπτικών των τιμών και των επιπέδων ικανοποίησης από κοντινές αγορές και αγορές πηγών μεγάλων αποστάσεων.

Δύο σενάρια που αποκαλύπτουν ευκαιρίες για ανάπτυξη

Η ευφυΐα δεδομένων δείχνει ότι το τοπίο φιλοξενίας αυτών των έξι χωρών μοιράζεται δύο συγκεκριμένα σενάρια, με βάση τον τρόπο με τον οποίο:

  • Κατανέμονται οι παραδοσιακές κατηγορίες καταλυμάτων (3, 4 και 5 αστέρων) και οι κλίμακες ξενοδοχείων.
  • Ορίζονται οι προσδοκίες μεταξύ των πιθανών αγορών προέλευσης με βάση αυτές τις στρατηγικές ταξινόμησης.
  • Επηρεάζεονται οι τιμές και η ικανοποίηση των επισκεπτών.

Πρώτο σενάριο

Στο πρώτο σενάριο, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν ομοιόμορφη κατανομή ακινήτων 3, 4 και 5 αστέρων σε ίσες αναλογίες.

Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει μια ευκαιρία να ενισχυθεί αυτό που αυτή η μελέτη αναφέρει ως «κατηγορίες γεφυρών», που είναι μοντέλα ξενοδοχείων που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά της επόμενης ανώτερης βαθμίδας.

Η βελτιστοποίηση των τμημάτων για την εξισορρόπηση των τιμών με τις προσδοκίες των ταξιδιωτών σχετικά με τις εμπειρίες διαμονής θα ενισχύσει τη συνολική ικανοποίηση και κερδοφορία του ξενοδοχείου.

Πηγή: Mabrian

Αυτή η προσέγγιση θα προσελκύσει επίσης διεθνείς μάρκες που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους πέρα ​​από τα πολυτελή και πολυτελή ξενοδοχεία, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη καταλυμάτων μεσαίας κατηγορίας.

Η Αίγυπτος χρησιμεύει ως ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της σημαντικής επιρροής των προσδοκιών στην αντιληπτή αξία, όπου οι ανταγωνιστικές τιμές συσχετίζονται με σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες του Δείκτη Ικανοποίησης Ξενοδοχείου.

Αντίθετα, οι εμπειρίες επισκεπτών στη Σαουδική Αραβία δεν ευθυγραμμίζονται σταθερά με το συνήθως αυξημένο εύρος τιμών, επηρεάζοντας την αντιληπτή αξία.

Δεύτερο σενάριο

Στο δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνει το Ομάν και την Ιορδανία, είναι εμφανής μια συμβατική κατανομή των κατηγοριών ξενοδοχείων, με τις εγκαταστάσεις 3 αστέρων να αποτελούν το κυρίαρχο ποσοστό , περίπου το ήμισυ των ακινήτων.

Και οι δύο προορισμοί έχουν κοινή προοπτική διαφοροποίησης και ανακαίνισης της οικονομίας και των καταλυμάτων μεσαίας κλίμακας για να προσελκύσουν ένα ευρύτερο δημογραφικό σύνολο ταξιδιωτών, ενισχύοντας έτσι την αύξηση του όγκου των επισκεπτών.

Πηγή: Mabrian

Οι προσφορές ξενοδοχείων 4 αστέρων στην Ιορδανία αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για αύξηση της κερδοφορίας και της ικανοποίησης των επισκεπτών μέσω μιας αναδιάρθρωσης που βασίζεται στον τρόπο ζωής, τις μπουτίκ και τις επωνυμίες καταλυμάτων.

Εν τω μεταξύ, ευκαιρίες στο Ομάν βρίσκονται στην επανατοποθέτηση και τη βελτίωση των πολυτελών και ανώτερων πολυτελών ξενοδοχείων, για τη βελτίωση των εμπειριών και των τιμών των επισκεπτών, ειδικά αφού οι τιμές των καταλυμάτων 5 αστέρων στο Ομάν προβλέπεται να μειωθούν κατά 7,4% σε ετήσια βάση για τους επόμενους 6 μήνες.

Αυτή η πτώση σηματοδοτεί την ανάγκη ενίσχυσης και διαφοροποίησης των προσφορών καταλυμάτων υψηλής ποιότητας του Ομάν και των διεθνών αγορών του.

Η μοναδική ξενοδοχειακή αγορά του Κατάρ, με μεγάλη στάθμιση προς το τέλος premium, με σχεδόν το 60% των ξενοδοχειακών ακινήτων να ταξινομούνται ως 5 αστέρων, είναι το τρίτο σενάριο.

Προσφέροντας μια εκτενή επιλογή καταλυμάτων 5 αστέρων, το Κατάρ επιδιώκει να τοποθετηθεί ως ένας premium προορισμός με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές στην πολυτελή κατηγορία του σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες.

Όμως, όπως δείχνει η έκθεση, παρόλο που το Κατάρ βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα τιμών στην περιοχή -με μέσο όρο πάνω από 200 δολάρια ανά διανυκτέρευση – αυτό παραμένει κάτω από το μέσο όρο των τιμών στη Σαουδική Αραβία (299 δολάρια) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (291 δολάρια).

Ενώ το Κατάρ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής από έτος σε έτος για τους επόμενους έξι μήνες μεταξύ όλων των προορισμών που αναλύθηκαν (+11,4%), αυτή η στρατηγική τιμολόγησης μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και την επέκταση των ξενοδοχείων από παγκόσμιες επωνυμίες.

Πηγή: Mabrian

Τα δεδομένα δείχνουν ότι, με την ενίσχυση των κατηγοριών ξενοδοχείων μεσαίας κατηγορίας και τη διαφοροποίηση των επιλογών διαμονής στο Κατάρ, ο προορισμός θα μπορούσε να μειώσει την ανταγωνιστική πίεση στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Με αυτό τον τρόπο θα πετύχει υψηλότερες τιμές και βελτιωμένη κερδοφορία, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική ανταγωνιστικότητα της αγοράς.
Αυτός είναι και ο βασικός στόχος, δεδομένου ότι παρά τη διαθεσιμότητα και την ποικιλία καταλυμάτων 5 αστέρων στον προορισμό, το Κατάρ υστερεί στην περιοχή.

Βαθμολογία με αστέρια και κακή ευθυγράμμιση ικανοποίησης, βασική προτεραιότητα

Η μελέτη προσδιορίζει αρκετές προτεραιότητες για προορισμούς στη Μέση Ανατολή που προκύπτουν από πληροφορίες δεδομένων. Αυτές περιλαμβάνουν την:

  • Αναγκαιότητα επανευθυγράμμισης της κατηγοριοποίησης και της εμπειρίας των ξενοδοχείων με τα παγκόσμια πρότυπα για την επέκταση των επισκέψεων σε μεγάλες αποστάσεις, ιδιαίτερα σημαντική για πολυτελή και πολυτελή καταλύματα.
  • Επιτακτική ανάγκη επενδύσεων σε αναβαθμίσεις και βιωματική καινοτομία σε ξενοδοχεία 4 και 3 αστέρων, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των αφίξεων.
  • Σημασία της προσαρμογής των υπηρεσιών φιλοξενίας για τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ του τοπικού χαρακτήρα και των διεθνών προτύπων, ενισχύοντας έτσι την ικανοποίηση των επισκεπτών.

Όπως εξηγεί η Sonia Huerta, διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος στο Mabrian «η αύξηση των αφίξεων στις χώρες του Κόλπου, η μείωση της εποχικότητας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία και η διαφοροποίηση της ζήτησης για να διασφαλιστεί μια σταθερή ροή ταξιδιωτών όλο το χρόνο απαιτούν ενίσχυση των κατηγοριών ξενοδοχείων μεσαίας κατηγορίας τόσο σε διαθεσιμότητα όσο και σε ποιότητα.

Ενώ η Μέση Ανατολή επωφελείται από μια καλά ανεπτυγμένη και σχετικά προσιτή ξενοδοχειακή υποδομή 5 αστέρων, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με μια απαιτητική ταξιδιωτική ζήτηση σε αυτό το τμήμα, η προώθηση της βιώσιμης αύξησης των επισκεπτών απαιτεί μια ισχυρή προσφορά υψηλής ποιότητας ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων, προσφέροντας πολύτιμες ευκαιρίες για διεθνείς ξενοδοχειακές μάρκες να εισέλθουν στην αγορά».