Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι περισσότεροι Ολλανδοί, θα αναζητήσουν φθηνές διακοπές στην χώρα τους φέτος, σε σύγκριση με το 2019, ανέφερε το Ολλανδικό Γραφείο Τουρισμού και Συνεδρίων (NBTC).

Οι αυξημένες τιμές για διακοπές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των κατοίκων της Ολλανδίας να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

50 ευρώ επιπλέον η πτήση για Αθήνα

Οι πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Αθήνα αναμένεται να είναι περίπου 50 ευρώ ακριβότερες φέτος λόγω της αύξησης του φόρου -πάνω από 25 ευρώ ανά επιβάτη- στα αεροδρόμια των Κάτω Χωρών.

Ωστόσο οι Ολλανδοί είναι λιγότερο πιθανό να μην αντέξουν οικονομικά τις διακοπές τους φέτος (7%) σε σύγκριση με τους Βέλγους (14%) και τους Γερμανούς (13%).

Σύμφωνα με το NBTC, οι Ολλανδοί έκαναν κράτηση για περισσότερες από 28 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην χώρα τους το 2022, ποσοστό +11% από το 2019, ενώ το 2023 αναμένεται αύξηση 2%.

Υψηλή η προθυμία για διακοπές

Παρά τις αυξημένες τιμές, η προθυμία για διακοπές φέτος φαίνεται υψηλή.

  • Το 25% έχει ήδη κάνει κράτηση για διακοπές.
  • Το 80% δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει διακοπές.

Το NBTC εκτιμά ότι ο τουριστικός τομέας θα συνεχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία το 2023 και ίσως και να ανακάμψει πλήρως. Αλλά παραμένει δύσκολη η πρόβλεψη.

Όπως υπογραμμίζει ο Jos Vranken διευθύνων σύμβουλος του NBTC «οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να ταξιδέψουν. Η πρόθεση να πάνε διακοπές το 2023 είναι υψηλή.

Ο πληθωρισμός, οι τιμές της ενέργειας και ο κορωνοϊός καθιστούν πιο δύσκολη την πρόβλεψη για το εάν οι άνθρωποι θα μετατρέψουν πραγματικά την πρόθεση τους για διακοπές σε κράτηση».

Στο επίπεδο του 2019 οι Ευρωπαίοι τουρίστες στην Ολλανδία

Οι εγχώριοι τουρίστες αναμένεται να αποτελούν το 61% όλων των κρατήσεων, σε σύγκριση με 56% το 2019.

Ο αριθμός των τουριστών από τη Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία εκτιμάται ότι θα είναι παρόμοιος με το επίπεδο του 2019, αλλά το NBTC αναμένει 18% λιγότερους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και μείωση 25% στους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.