της Εύας Οικονομάκη

Σημαντική αύξηση που φτάνει το 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφουν οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας το Πάσχα, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τιμές στα 3 αστέρων ξενοδοχεία

Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία τριών αστέρων που βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα σημειώνουν άνοδο 20% σε σχέση με πέρυσι, με τη μέση τιμή δωματίου να διαμορφώνεται στα 108 ευρώ ανά διανυκτέρευση και την Αθήνα να περιλαμβάνεται στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις με τις χαμηλότερες τιμές διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου.

Η χαμηλότερη τιμή, που διαμορφώνεται στα 50 ευρώ, καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian, στα Τίρανα και η υψηλότερη, στα 221 ευρώ, σημειώνεται στα ξενοδοχεία του Αμστερνταμ. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά, που διαμορφώνεται στο 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρατηρείται στη Βαρκελώνη, όπου οι τιμές στα ξενοδοχεία της πόλης ανέρχονται στα 197 ευρώ.

Οι τιμές στα 4 αστέρων ξενοδοχεία

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρείται στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, με εκείνα της ελληνικής πρωτεύουσας να καταγράφουν άνοδο 19% και τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου να διαμορφώνεται στα 131 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Η χαμηλότερη τιμή, τα 78 ευρώ, σημειώνεται και πάλι στα Τίρανα, ενώ αντίθετα η υψηλότερη μέση τιμή, τα 305 ευρώ, καταγράφεται στο Παρίσι. Σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής, η μεγαλύτερη άνοδος σε ποσοστό 34% παρατηρείται στις Βρυξέλλες, όπου η μέση τιμή δωματίου ανέρχεται στα 178 ευρώ.

Οι τιμές στα 5 αστέρων ξενοδοχεία

Ως προς τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, μπορεί η Αθήνα να συμπεριλαμβάνεται στις 5 ευρωπαϊκές πόλεις με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή, σημειώνοντας άνοδο 24% σε σχέση με το Πάσχα του 2022, ωστόσο, η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου κινείται σε χαμηλά επίπεδα και ανέρχεται στα 190 ευρώ.

Την υψηλότερη τιμή, με τη μεγαλύτερη άνοδο στο 30% συγκριτικά με το 2022, καταγράφουν τα ξενοδοχεία στο Παρίσι, όπου ένα δίκλινο δωμάτιο διατίθεται στα 756 ευρώ. Σε τρεις πόλεις, τη Βουδαπέστη, τα Τίρανα και τη Νάπολη, οι τιμές ξενοδοχείων κατέγραψαν αρνητική απόκλιση, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 5%, 3% και 1% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.