Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τιμές στα επαγγελματικά ταξίδια στην Ευρώπη, σταθεροποιούνται πολύ πιο αργά από ό,τι στις ΗΠΑ,  σύμφωνα με ανάλυση της Travelperk.

Σε σύγκριση με την Ευρώπη συνολικά, ειδικά τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές στη Γερμανία σταθεροποιούνται ακόμη πιο αργά και ο πληθωρισμός έχει αισθητά μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στους ναύλους στα τρένα.  Ωστόσο, οι επαγγελματίες ταξιδιώτες στη Γερμανία εξακολουθούν να «βάζουν βαθιά το χέρι» για πτήσεις και ξενοδοχεία από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με την εξέλιξη στις τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Υψηλές αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων

Οι ναύλοι για πτήσεις που κρατήθηκαν από πελάτες στα γερμανικά αεροδρόμια ήταν εντυπωσιακά 58% υψηλότεροι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από ό,τι πριν από τον κορωνοϊό.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, εξακολουθούσαν να είναι 11% ακριβότερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές στα εισιτήρια το δεύτερο τρίμηνο ήταν επίσης 36% υψηλότερες από ό,τι το 2019. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημειώθηκε αύξηση μόνο 1%.

Στη Γαλλία, η διαφορά τιμής ήταν ήδη αισθητά πιο μέτρια με μόλις 12% περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ήταν +8%.

Ακραία εικόνα για σιδηροδρομικά εισιτήρια

Η εικόνα για τα σιδηροδρομικά εισιτήρια είναι ακόμη πιο ακραία. Κοστίζουν 17% περισσότερο στη Γερμανία σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον Covid-19 (δεύτερο τρίμηνο του 2019) και είναι επίσης 13% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντελώς διαφορετική. Εκεί, οι τιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν 39% χαμηλότερες από το επίπεδο πριν από την πανδημία και περίπου 12% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Στη Γαλλία, οι τιμές το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν ακόμη και 47% χαμηλότερες από ό,τι πριν από τον Covid-19 και 6% χαμηλότερες από τα ποσοστά του ίδιου τριμήνου πέρυσι.

Λιγότερες διαφορές στις τιμές των ξενοδοχείων

Η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και των συγκρίσιμων αγορών δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσον αφορά στις τιμές διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία που κρατήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Travelperk το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών, ήταν 13% υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και 9 % υψηλότερα από το ίδιο τρίμηνο πέρυσι στη Γερμανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές ήταν μέτρια υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την Covid-19, αυξημένες μόνο κατά 3%. Με αύξηση 2%, η μεταβολή σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι είναι επίσης αμελητέα.

Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στη Γαλλία, όπου οι τιμές των ξενοδοχείων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ήταν 6% πάνω από τις μέσες τιμές πριν από τον κορωνοϊό και 4% κάτω από το επίπεδο της συγκρίσιμης περιόδου το 2022.