Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για «ξέπλυμα χρήματος από εγκλήματα πολέμου» ερευνούν την Booking.com οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας.

Αφορμή είναι η καταγγελία που κατατέθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετικά με καταχωρήσεις για ενοικιαζόμενα ακίνητα σε ισραηλινούς οικισμούς.

Το Κέντρο Έρευνας για τις Πολυεθνικές Εταιρείες (SOMO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης (ELSC), το Φόρουμ Δικαιωμάτων και η ΠαλαιστινιακήΚκοινωνία των Πολιτών Al-Hag κατέθεσαν την καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023, αλλά τη δημοσιοποίησαν τώρα.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, «διευκολύνοντας την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών σε γη που έχει κλαπεί από τον αυτόχθονα παλαιστινιακό πληθυσμό, η Booking.com κερδίζει από εγκλήματα πολέμου.»

Η προσφυγή έγινε βάσει της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του άρθρου 1 παράγραφος 4 του ολλανδικού νόμου για τα διεθνή εγκλήματα (Wet Internationale Misdrijven) που απαγορεύει συγκεκριμένα το κέρδος από εγκλήματα πολέμου.»

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες τα «κέρδη του εγκλήματος» που αποκομίζει η πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών εισέρχονται στο ολλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι ως εκ τούτου συνιστούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ Ιουλίου 2022 και 2023 από τις προαναφερόμενες οργανώσεις εντόπισαν 70 καταχωρίσεις -13 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 57 σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης- στην πλατφόρμα.

Οι ΜΚΟ δήλωσαν επιπλέον ότι αυτές οι καταχωρίσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «παραπλανητικές πρακτικές που αγνοούν το διεθνές δίκαιο», που καταλήγουν «σε κέρδη από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμβάλλουν στη διατήρηση παράνομων οικισμών.»

Τονίζουν επίσης, ότι τα καταλύματα που προσφέρονται από τη Booking.com είναι διαθέσιμα «υπό συνθήκες διακρίσεων».
Εξηγούν ότι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης δεν μπορούν να μείνουν εκεί ακόμη κι αν έχουν πληρώσει για τη διαμονή τους, εφόσον δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον οικισμό λόγω απαγόρευσης εισόδου από τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Οι ισραηλινοί οικισμοί έχουν αναγνωριστεί ως παράνομοι από το Διεθνές Δικαστήριο και την κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Επιπλέον, η Booking.com μπήκε στη μαύρη λίστα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2020 στη βάση δεδομένων των επιχειρήσεων που διευκολύνουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η οποία δημιουργήθηκε το 2016.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες για ταξιδιωτικές εταιρείες όπως η Airbnb και η Booking.com το 2018, υποστηρίζοντας ότι διευκόλυναν την ύπαρξη αυτών των οικισμών.

Επί του παρόντος, οι εισαγγελικές αρχές μελετούν την καταγγελία, αλλά δεν δίνουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα περαιτέρω βήματα, δήλωσε η Brechje van de Moosdijk, εκπρόσωπος της Εθνικής Εισαγγελίας.

Τι απαντά η Booking.com

Στις αρχές Μαΐου, η SOMO ζήτησε από την Booking.com την απάντηση της στα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τη συμμετοχή της σε ισραηλινούς οικισμούς και τις νομικές επιπτώσεις της.

Η πλατφόρμα είπε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς. Τόνισε πως δεν εμπλέκεται στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν τις καταχωρήσεις σε ισραηλινούς οικισμούς.

«Έχουν ληφθεί νομικά μέτρα εναντίον άλλων εταιρειών που προσπάθησαν να αποσύρουν τις δραστηριότητες τους και θα περιμέναμε να συμβεί το ίδιο και στη δική μας περίπτωση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.