Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ενώ τα οικονομικά οφέλη από τα ταξίδια είναι τεκμηριωμένα και αναλυμένα, τα πλεονεκτήματα τους για την υγεία έχουν απασχολήσει λιγότερο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι κάνουν θαύματα, βελτιώνοντας την ψυχική ευεξία και τη συνολική υγεία.

Αυτό διαπιστώνει έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη διαφημιστική εταιρεία BVK. Τα αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο για διακοπές σπα, όταν πρόκειται για τα άμεσα οφέλη για την ψυχική υγεία ως αποτέλεσμα των αποδράσεων.

Οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «οι θετικές επιπτώσεις είναι πολύ βαθύτερες. Τα ταξίδια παρέχουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνδεθούν περισσότερο με τους άλλους, να βιώσουν μεγαλύτερο σεβασμό για τη φύση, να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, να συναντήσουν διαφορετικές ιδέες και εμπειρίες και να αναπτυχθούν προσωπικά και επαγγελματικά».

Περιλαμβάνουν επίσης κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και νέες εμπειρίες μέσω των οποίων θα μπορούσε κανείς να αλλάξει προοπτική και να αποκτήσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμεύουν επίσης ως αντανακλαστική απόδραση από τις καθημερινές πιέσεις της ζωής.

  • Για 93% της Gen Z οι ταξιδιωτικές εμπειρίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
  • Ανεξαρτήτως γενιάς, ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τουρισμό το 2024 είναι για να επαναφορτιστούν.
  • Το 89% των ταξιδιωτών της Gen Z επέστρεψε από διακοπές με λιγότερο άγχος.

Η ικανότητα των ταξιδιών να μειώνουν το καθημερινό στρες είναι ίσως ένα από τα πιο αποδεδειγμένα οφέλη. Ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research το 2020 έδειξε ότι το να περνάς χρόνο στη φύση, όπως η πεζοπορία ή η κατασκήνωση κατά τη διάρκεια ταξιδιών, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα σε άγχος και κατάθλιψη.