Στους τριγμούς που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού στον ευρωπαϊκό τουρισμό αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (European Tour Operator Association), λίγες ώρες μετά την ακύρωση της μεγαλύτερης Έκθεσης Τουρισμού παγκοσμίως, της ITB στο Βερολίνο.
Ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος του ETOA, επεσήμανε: «Τα μέλη της ETOA θα συνεχίσουν να εκτελούν εκδρομές, εκτός αν υπάρχει ρητή εντολή για κάτι διαφορετικό. Άτομα που προέρχονται από μη πληγείσα περιοχή και επισκέπτονται μια άλλη περιοχή που δεν έχει προσβληθεί δεν αποτελούν απειλή».
Και συμπλήρωσε ότι «ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Πρόθεσή μας είναι να διοργανώσουμε την China European Marketplace (CEM) στη Σαγκάη στις 12 Μαΐου. Σε αυτή την Έκθεση οι Ευρωπαίοι προμηθευτές συναντούν Κινέζους αγοραστές. Η Κίνα είναι μια ζωτικής σημασίας και αναπτυσσόμενη αγορά που τώρα χρειάζεται -και αξίζει- υποστήριξη. Η ανάκαμψη θα έρθει και θα πρέπει να θέσουμε τώρα τις βάσεις».
«Η έξαρση του κορωνοϊού προκαλεί μεγάλα προβλήματα για την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία. Ο ευρωπαϊκός τουρισμός έρχεται αντιμέτωπος με την πιο σκληρή πρόκλησή του από τον πόλεμο του Κόλπου του 1991. Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα: η απειλή που δημιουργεί ο ιός και ο φόβος που προκαλείται από αυτήν την απειλή», επεσήμανε ο Tom Jenkins, κάνοντας μια καταγραφή της κατάστασης αναφορικά με τις τρεις πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ευρώπη που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Κίνα
Η κινεζική αγορά είχε δείξει θετικά σημάδια για το 2020. Η ζήτηση για την Ευρώπη παρουσίασε άνοδο κατά 11% το 2019, αλλά τώρα καταγράφεται πλήρης παύση της ταξιδιωτικής δραστηριότητας.
Από τις 27 Ιανουαρίου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αναχώρηση και μέχρι τον Απρίλιο δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάτι διαφορετικό.
Αν υποθέσουμε ότι η αγορά ανακάμπτει από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκεται τώρα και υποθέτοντας ότι πολλοί από εκείνους που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν, επαναπρογραμματίσουν τις διακοπές τους αργότερα μέσα στο έτος, μπορούμε να αναμένουμε ότι η συνολική ζήτηση από την Κίνα το 2020 θα μειωθεί κατά 45-55% 2019.
Εάν συμβαίνει αυτό, θα ταξιδέψουν περίπου 1,7 εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες, με τις απώλειες σε επίπεδο εσόδων να κυμαίνονται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιαπωνία
Οι κρατήσεις από την Ιαπωνία (και τη Νοτιοανατολική Ασία) κινούνταν ανοδικά σε ποσοστό πάνω από 15% σε σχέση με πέρυσι. Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ιταλία, οι κρατήσεις έχουν σταματήσει και οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Εάν η κατάσταση σταθεροποιηθεί γρήγορα, τότε οι τουριστικοί πράκτορες θα καταγράψουν μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι.
Το 2019 από την Ιαπωνία με προορισμό την Ευρώπη ταξίδεψαν περίπου 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες, δαπανώντας περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΗΠΑ
Ανοδικά κατά 10% κινείτο και η ζήτηση των Αμερικανών για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Πρόκειται μακράν για την πιο σημαντική long haul αγορά, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη ταξίδεψαν το 2019 περίπου 19 εκατ. Αμερικανοί, οι οποίοι δαπάνησαν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού έγινε κατά τη διάρκεια της περιόδου των κρατήσεων και η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία (η οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο σε ένα ευρωπαϊκό ταξίδι) έχει οδηγήσει σε ένα κύμα ακυρώσεων που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.