Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι κοινές αξίες και οι στενοί δεσμοί μεταξύ των φορέων του τουρισμού και του πολιτισμού σηματοδοτούν ότι και οι δύο μπορούν να συνεργαστούν.

Με στόχο να διασφαλίσουν την χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην κληρονομιά, καθώς οι χώρες ανά τον κόσμο ανακάμπτουν από την πανδημία.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την αμοιβαία ενισχυμένη σχέση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και η UNESCO συνεργάστηκαν.

Με στόχο να παράγουν ένα σύνολο νέων κατευθυντήριων γραμμών που εστιάζουν στην υπεύθυνη επανεκκίνηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Ο UNWTO κάλεσε την UNESCO να συνεισφέρει στον Οδηγό Ανάκαμψης χωρίς αποκλεισμούς Τεύχος 2: Πολιτιστικός Τουρισμός.

Αυτή είναι η δεύτερη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κοινωνικοπολιτιστικές επιπτώσεις του COVID-19 που εκδόθηκαν από τον UNWTO. Και θα συνεχίσει να αναθεωρείται, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Το 90% Μνημείων και Μουσείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι σε ολικό ή μερικό κλείσιμο

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το 90% των Μνημείων και των Μουσείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι σε ολικό ή μερικό κλείσιμο.

Σε πολλές περιπτώσεις, περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για την ανθρωπότητα έκλεισαν για πρώτη φορά στο κοινό.

Ταυτόχρονα, η πανδημία υπογράμμισε τη σημασία τόσο του τουρισμού όσο και του πολιτισμού.

Η απότομη πτώση των τουριστικών αφίξεων έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο. Και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στραφεί σε εικονικές πολιτιστικές εμπειρίες για άνεση και έμπνευση.

Η σύνδεση του πολιτιστικού τουρισμού με την ανάκαμψη

Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη των δύο οργανισμών του ΟΗΕ για την ανάλυση του αντίκτυπου της πανδημίας στους αντίστοιχους τομείς τους.

Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τα χαμένα έσοδα επηρεάζουν σοβαρά τις κοινότητες, τους τόπους κληρονομιάς, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους χώρους και τους θεσμούς.

Καθώς και πως αποδυναμώνουν επίσης την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και τη διαφοροποίηση της αγοράς.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τον πολιτιστικό τουρισμό τονίζουν επίσης την ανάγκη υποστήριξης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με στόχο τη διασφάλιση της συνάφειας του πολιτισμού στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης των τουριστικών προορισμών.

Συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον

Παράλληλα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, ο UNWTO προτρέπει τον πολιτιστικό τουρισμό να δημιουργήσει συμμετοχικές δομές διακυβέρνησης.

Συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες, δημιουργούς, επαγγελματίες του τουρισμού και του πολιτισμού, τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές κοινότητες. Για έναν ανοιχτό διάλογο, ανταλλαγή δεδομένων και λύσεις σε πραγματικό χρόνο.

Υποστηρίζει επίσης για καλύτερες συνδέσεις αστικής-αγροτικής περιοχής. Ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη τόσο του πολιτισμού όσο και του τουρισμού θα είναι όσο το δυνατόν πιο ευρύτερα.