Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Βενετία δεν είχε ποτέ πρόβλημα να προσελκύσει επισκέπτες -το αντίθετο μάλιστα- αλλά ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων μειώνεται.

Τώρα οι αρχές θέλουν να ξαναζωντανέψουν το κέντρο της πόλης της. Και αναζητά μέσω του προγράμματος Venywhere, digital nomads -από άλλες χώρες- που θέλουν να εγκατασταθούν στην πόλη για έξι μήνες ή περισσότερο.

Το Venywhere προσπαθεί να πείσει ψηφιακούς νομάδες και όσους μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε να μετακομίσουν στην πόλη και να γεμίσουν τους αχρησιμοποίητους οικιστικούς και εμπορικούς της χώρους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και το Fondazione di Venezia, έναν οργανισμό πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει άτομα που μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε. Όπως ελεύθερους επαγγελματίες ή απομακρυσμένους υπαλλήλους γραφείου.

Παράλληλα επιδιώκει επίσης να πείσει τις εταιρείες να στείλουν το εργατικό δυναμικό τους, στη Βενετία για σύντομες περιόδους.

Υπάρχει ένα ιταλικό προηγούμενο για το έργο Venywhere. Τον Απρίλιο, η Φλωρεντία ξεκίνησε το παρόμοιο πρόγραμμα Be.Long πόρων και παροχών για απομακρυσμένους εργαζόμενους και φοιτητές.

Οι πόλεις σαν την Βενετία που βασίζονται στα έσοδα των τουριστών μπορούν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Να προσελκύσουν νέους, ειδικευμένους, έμπειρους στην τεχνολογία επισκέπτες, ικανούς να μετατρέψουν τα ερειπωμένα palazzi σε επιχειρηματικούς κόμβους.

Νέο βιώσιμο μοντέλο επισκεπτών

Αυτό θεωρείται ως ένα πιο θετικό, βιώσιμο είδος επένδυσης επισκεπτών σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο μαζικού τουρισμού της Βενετίας με γρήγορο κύκλο εργασιών, το οποίο όμως έχει συμβάλει στην περιβαλλοντική ζημιά και στην έλλειψη διαθέσιμης στέγης για τους ντόπιους.

Το νέο πρόγραμμα απομακρυσμένων εργαζομένων υποδηλώνει ότι δεν είναι ότι η Βενετία δεν θέλει επισκέπτες. Θέλει απλώς τον τύπο που θα μείνει περισσότερο και θα αντιμετωπίζει την πόλη σαν το σπίτι του.
Και σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, αυτή είναι μια αρκετά δελεαστική προσέγγιση.

Ωστόσο το Venywhere δεν είναι ένα από εκείνα τα προγράμματα απομακρυσμένων εργαζομένων όπου ο προορισμός πληρώνει για να μετακομίσουν εκεί.
Το πρόγραμμα προσφέρει με πληρωμή «υπηρεσίες θυρωρού» για να βοηθήσει τους νέους κατοίκους να εγκατασταθούν στην πόλη.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την πρόσληψη ντόπιων για να δουν διαμερίσματα για λογαριασμό των συμμετεχόντων, τη δημιουργία υπαίθριων σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε όλη την πόλη και τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτιρίων σε χώρους συνεργασίας.

Καθώς και συνεργασίες με τοπικούς ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, αντί της Airbnb ή άλλων τοποθεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που έχουν καταβροχθίσει την αγορά κατοικιών.

Αυτό θα κάνει την εγκατάσταση πολύ πιο εύκολη και θα κυμαίνεται από μαθήματα γλώσσας μέχρι συμβουλές για ψώνια, υγειονομική περίθαλψη και αποφυγή των ορδών των τουριστών.

Ίσως τώρα πραγματικά δεν είναι κακή στιγμή να ζεις στη Βενετία. Η πρόσφατη απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων από το κέντρο και το νέο τουριστικό τέλος εισόδου 5 ευρώ είναι βέβαιο ότι θα κάνουν την πόλη πιο ελκυστική για τους ντόπιους.