Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η πρακτική της βιολογικής έμπνευσης κερδίζει έδαφος στην ανάπτυξη πιο βιώσιμου τουρισμού. Σύμφωνα με την NSF η τουριστική βιομηχανία μόλις τώρα αρχίζει να εξερευνά τα οφέλη της έμπνευσης από ζωντανούς οργανισμούς ή αλλιώς βιομιμητική (biomimicry).

Η βιομιμητική είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που περιλαμβάνει την παρατήρηση της φύσης για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων χωρίς να βασίζεται στην τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, η βιομιμητική μπορεί να μην δίνει απαραίτητα προτεραιότητα στη βιωσιμότητα.

Ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας Γκαουντί χρησιμοποιούσε συχνά τη βιο-έμπνευση στις δημιουργίες του. Ωστόσο, η βιομιμητική στοχεύει στην πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων στη φύση και επιδιώκει να βρει νέες λειτουργικότητες στον φυσικό κόσμο αντί να καινοτομεί για χάρη της.

Bιομιμητική και μέσα μεταφοράς

  • Σήμερα, τα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με πτερύγια εμπνευσμένα από πελαργούς και αετούς. Τα winglets μειώνουν την αντίσταση του αεροσκάφους, εξοικονομούν καύσιμα και μειώνουν τις εκπομπές CO2.
    Η Lufthansa και η Boeing, από την άλλη πλευρά, έχουν εμπνευστεί από το δέρμα των καρχαριών, γι’ αυτό και έχουν αναπτύξει μια βιονική αυτοκόλλητη μεμβράνη Aeroshark που προσκολλάται στις ατράκτους των κινητήρων των αεροσκαφών. Αυτό μειώνει την αντίσταση τριβής, οδηγώντας σε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
  • Οσον αφορά στα τρένα, το ράμφος του ψαρά ενέπνευσε το Shinkansen στην Ιαπωνία. Ο μοναδικός σχεδιασμός του τρένου μειώνει τη συμπίεση κατά τη διέλευση από σήραγγες με υψηλές ταχύτητες, βελτιώνοντας την αεροδυναμική και την άνεση των επιβατών και μειώνοντας τον πόνο στα αυτιά.
  • Επιπλέον, τα πτερύγια των δελφινιών και των ψαριών ενέπνευσαν τον κόσμο της ναυτιλίας, οδηγώντας στην ανάπτυξη πλοίων χωρίς προπέλα που είναι λιγότερο επιβλαβή για τον βυθό.

Πώς η βιομιμητική επηρεάζει τον τουρισμό

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τουρισμού. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να περιβάλλουν αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι βιώσιμες τουριστικές εμπειρίες είναι επιθυμητές. Για παράδειγμα, ο οικολογικός τουρισμός μπορεί να φαίνεται λιγότερο ελκυστικός και καθηλωτικός από άλλες μορφές τουρισμού.

Αλλά με τη βοήθεια της βιομιμητικής, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν καινοτόμες και ελκυστικές εμπειρίες. Παρόλο που δραστηριότητες όπως το μάζεμα σκουπιδιών ή η παρατήρηση σαλιγκαριών μπορεί να μην είναι πολύ αξιόλογες για το Instagram, εναπόκειται σε κάθε προορισμό να κάνει αυτές τις δραστηριότητες πιο ελκυστικές για τους τουρίστες.

Κάθε τουρίστας έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί και είναι σημαντικό για τους προορισμούς να υποστηρίζουν και να χρηματοδοτούν καινοτόμα τουριστικά έργα που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Στη Βρετάνη, για παράδειγμα, μια μονάδα τουριστικής καινοτομίας που ονομάζεται TiHUB παρέχει τέτοια υποστήριξη.

Ο βιώσιμος τουρισμός δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να ταξιδεύουν, αλλά να στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δυστυχώς, ο τομέας έχει δει πολλές περιπτώσεις λανθασμένων καλών ιδεών και έλλειψης πρόβλεψης, που οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες για το οικοσύστημα μας.

Ωστόσο, η βιομιμητική προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές του περιβάλλοντός μας και προσπαθεί προς ένα επιθυμητό μέλλον χωρίς να παράγει παραπλανητικές ιδέες.