Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κυβέρνηση της Γαλλίας στοχεύει να βάλει φρένο στις υψηλές τιμές σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε πολλά στάδια σε όλη τη χώρα, όπως σε Μπορντό, Νάντη, Λυών, Σεντ Ετιέν, Νίκαια. Λιλ και Μασσαλία.
Ακόμα και στην Ταϊτή (Γαλλική Πολυνησία) όπου στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού στο Teahupoo, θα φιλοξενηθούν αγώνες σέρφινγκ.

Για να αποτρέψει την εκμετάλλευση με την διαμονή, η Γαλλία προειδοποιεί τους διεθνείς τουρίστες -που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συνήθεις τιμές- για πιθανές υπέρογκες τιμές, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς στο Παρίσι.
Το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού αναμένει περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Πώς η Γαλλία φρενάρει τις υψηλές τιμές σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τον Ιανουάριο του 2024, οι πλατφόρμες ενοικίασης όπως η Airbnb πρέπει να προειδοποιούν τους χρήστες όταν οι τιμές ενοικίασης είναι ασυνήθιστα υψηλές, από τον μέσο όρο του κλάδου.

Αυτή την δέσμευση θα υπογράψουν το φθινόπωρο μεγάλες πλατφόρμες και η υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Εμπορίου, Βιοτεχνίας και Τουρισμού, Olivia Grégoire.

Οι εταιρείες για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα σύντομο μήνυμα για τιμές που δεν εμπίπτουν στο μέσο εύρος στην ίδια γεωγραφική περιοχή για ένα ακίνητο στις ακριβείς ημερομηνίες και παρόμοιου μεγέθους.

Η ειδοποίηση θα επιτρέπει στους τουρίστες να κάνουν κράτηση για καταλύματα, αλλά να έχουν και τις σχετικές πληροφορίες πριν αποφασίσουν.

Αγώνες και πέρα από το Παρίσι

Οι επιλεγμένες τοποθεσίες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι ποικίλες και πέρα ​​από τις παραδοσιακές τουριστικές τοποθεσίες. Καλύπτουν περιοχές που δεν είναι η πρώτη επιλογή για διεθνείς τουρίστες.

Πέρα από το Παρίσι, μέρη όπως η Μπουλόν-Μπιγιανκούρ στο Ω-ντε-Σεν, το Μοντρέιγ και το Σαιντ-Ουέν-συρ-Σεν στο Σεν-Σαιν-Ντενί γίνονται προορισμοί λόγω των αγώνων.
Επιπλέον, πόλεις που βρίσκονται κοντά σε χώρους διεξαγωγής τους, όπως το Βερ-συρ-Μαν και Λε Μπουρζέ, έχουν δει τις προβολές τους στη Airbnb να αυξάνονται πάνω από 210% και 185%, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι πλατφόρμες ενοικίασης που παρέχουν επιπλωμένα καταλύματα περιμένουν περισσότερους ταξιδιώτες από ό,τι συνήθως.

Με βάση μελέτη της Deloitte που ανατέθηκε για την πλατφόρμα, η Airbnb θα προσφέρει περίπου 130.000 σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 560.000 τουρίστες.

Τουρίστες από όλο τον κόσμο στη Γαλλία

Οι πέντε κορυφαίες χώρες απ’ όπου οι τουρίστες ψάχνουν διαμονή στο Παρίσι το 2024 είναι η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Οι αναζητήσεις αφορούν:

  • 40% διαφορετικές ομάδες τριών ή περισσότερων ατόμων.
  • 30% ζευγάρια.
  • 20% οικογένειες.

Τι μέτρα παίρνει η Γαλλία για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να επιβάλει στο μέλλον αυστηρότερους ελέγχους στα έσοδα που παράγονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα χρήματα που κερδίζουν οι οικοδεσπότες από την ενοικίαση των σπιτιών ή των δωματίων τους θα παρακολουθούνται στενότερα και θα φορολογούνται βαρύτερα.

Αυτός ο αυξημένος οικονομικός έλεγχος θα μπορούσε να αποτρέψει τους πιθανούς οικοδεσπότες από το να καταχωρήσουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες, οδηγώντας σε μείωση των συνολικών αριθμών καταχωρίσεων.

Στα άμεσα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου είναι και η εισαγωγή προτύπων ενεργειακής απόδοσης στα ακίνητα για να συνεχίσουν να λειτουργούν, που συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις.
Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή ορισμένων ιδιοκτησιών εάν δεν πληρώσουν για τα πρότυπα ή εάν το κόστος είναι πολύ υψηλό για τους οικοδεσπότες.