Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με στόχο να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης τουριστικής πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε έναν νέο τον πίνακα ελέγχου τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με πολιτικές και στρατηγικές προορισμών.

Το νέο εργαλείο EU Tourism Dashboard, επικεντρώνεται στη βελτίωση της πρόσβασης σε δείκτες και στατιστικές που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Βοηθά τους τουριστικούς προορισμούς και τις δημόσιες αρχές να παρακολουθούν την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην οικολογική και ψηφιακή μετάβαση.

«Το EU Tourism Dashboard είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο γνώσης που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση και την παρακολούθηση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων του τουριστικού οικοσυστήματος και των παραγόντων κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας του τουριστικού οικοσυστήματος», αναφέρει η ανακοίνωση της η Επιτροπή.

Με τη χρήση μιας σειράς συνεπών και βασισμένων σε στοιχεία δεικτών, οι διαχειριστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα τρωτά σημεία του κλάδου, όπως η μεγάλη εξάρτηση από επισκέπτες καθώς και να προσδιορίσουν τα κύρια εμπορικά πλεονεκτήματα.

Ο πίνακας ελέγχου προσφέρει οπτικοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα όπως των δεικτών που συλλέγονται από αξιόπιστες και διαθέσιμες πηγές σχετικά με το τουριστικό οικοσύστημα.

Όπως επισημάνθηκε ότι αυτό θα επιτρέψει την κατάρτιση προφίλ καθώς και την παρακολούθηση της προόδου των χωρών της ΕΕ προς τους στόχους πολιτικής.

Οι δείκτες του Πίνακα Ελέγχου Τουρισμού της ΕΕ

Οι δείκτες του Πίνακα Ελέγχου Τουρισμού της ΕΕ οργανώνονται στους τρεις παρακάτω πυλώνες πολιτικής:

  • Περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Ψηφιοποίηση.
  • Κοινωνικοοικονομική ευπάθεια.

Ο πίνακας ελέγχου προσφέρει επίσης ένα σύνολο βασικών περιγραφών τουρισμού για να παρέχει περαιτέρω πλαίσιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τουριστικών προορισμών όσον αφορά στη ζήτηση και στην τουριστική προσφορά.

Το EU Tourism Dashboard θα είναι σταδιακά διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία συμβάλλει στο Transitions Pathway for Tourism που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ΕΕ.