Του Χάρη Ντιγριντάκη

Τον δρόμο για άρδην αλλαγή του τοπίου της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, ανοίγει η στρατηγική εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική ΑΕΓΑ από τον όμιλο Intracom, έναντι συνολικού τιμήματος, που ανέρχεται σε 46,5 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τη συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου.

Επικεφαλής του σχήματος αναμένεται να τεθούν τόσο ο διοικητικός και μετοχικόςηγέτης της Intracom Holdings κ. Σωκράτης Κόκκαλης όσο και ο κ. Νίκος Μακρόπουλος, ιδιοκτήτης της Ευρώπη Ασφαλιστική, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συβμούλου αντιστοίχως.

Το ηχηρό deal είναι το πρώτο που αφοράστην εξαγορά ασφαλιστικής επιχείρησης από όμιλο εκτός κλάδου στη χώρα, και ως εκ τούτου σηματοδοτεί νέες εξελίξεις, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους έχουν εντείνει τις διεργασίες για συγκέντρωση της αγοράς.

Θέτοντας ως στόχο η Ευρώπη Ασφαλιστική να αποτελέσει έναν από τους ισχυρούς παίκτες στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, οι κ.κ. Κόκκαλης και Μακρόπουλος υπογράμμισαν τη σημασία και τις προοπτικές που δημιουργεί το νέο εγχείρημα.

Πρόκειται για μια σύνθετη συναλλαγή, που θα οδηγήσει στην μεταμόρφωση της ΚΛΜ. Αναφορικά με τη δομή της συμφωνίας υπάρχει business plan το οποίο επεξεργάζονται ήδη στελέχη των δύο πλευρών, με στόχο μέσα στο 2024 να γίνει η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, συμφωνήθηκε η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» και ενσυνεχεία η δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος, υπό την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS» μέσω της συνένωσή της με την εισηγμένη στο Χ.Α. Κλουκίνας Λάππας (ΚΛΜ) και την Intracom Properties.

Mε βάση τη δομή του deal, η Intracom Holdings (μέτοχος κατά 100% της Intracom Properties) και μέτοχος στην ΚΛΜ (άμεσα έμμεσα κατά 88%) θα αποκτήσει αρχικά ποσοστό 65% και μετέπειτα το υπόλοιπο 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Στόχος της εξαγοράς είναι να αξιοποιηθούν με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο τα ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom Properties, αξίας 118 εκατ. ευρώ, ώστε να παραγάγουν αξία και απόδοση για τους μετόχους.