Σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την Κύπρο βρίσκεται η Συρία, γεγονός που καθιστά τη χώρα, τουλάχιστον γεωγραφικά, στη ζώνη κινδύνου. Επίσης, οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια ης Αεροναυτιλίας και το κάλεσμά του στις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες ημέρες, δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας στους τουρίστες που ήδη βρίσκονται στο νησί, αλλά και σε όσους σκοπεύουν να έρθουν.

Ο Independent σε άρθρο του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες, που θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο, δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή μία έκταση όση περίπου η Αγγλία, καθώς εκτείνεται από τα νότια παράλια της Τουρκίας, μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου, του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Συρίας.

Ο Independent επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπων της British Airways και της EasyJet, οι οποίες όπως αναφέρεται έχουν εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας, που δήλωσαν ότι εάν υπάρχει ζήτημα για την ασφάλεια των επιβατών, τότε οι πτήσεις δεν πραγματοποιούνται. Πρόσθεσαν ωστόσο, ότι στην περίπτωση της Λάρνακας και της Πάφου, οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα, στην Κύπρο υπάρχουν δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να γίνουν στόχος των Ρώσων και των Ιρανών, σε περίπτωση που προβούν σε αντίποινα σε μία ενδεχόμενη επίθεση. Ωστόσο, σημειώνεται, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απομακρυσμένο, από τη στιγμή που το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε οποιαδήποτε ταξιδιωτική οδηγία.

Συνέχεια στα ρεκόρ
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, ενώ ρεκόρ σημειώθηκε και στα έσοδα από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το 2017 τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 11,7% και έφτασαν τα 2.639,1 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 2.363,4 εκατ. το 2016. Το ποσό αυτό αποτελεί ιστορικό υψηλό επίπεδο για τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι ιστορικό υψηλό επίπεδο κατέγραψαν το 2017 και οι αφίξεις τουριστών, οι οποίες άγγιξαν τα 3.652.073, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6%.

Πηγή : ΠΟΛΙΤΗΣ