Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Κύπρος εισήγαγε το πρόγραμμα Golden Knowledge για να προσελκύσει διεθνή ταλέντα τεχνολογίας. Με τροποποίηση του νόμου για το Μητρώο Πολιτών, επιτρέπει την ταχεία απόκτηση υπηκοότητας σε άτομα που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία.

Οι αρχές της χώρας τόνισαν ότι η πρωτοβουλία διαφέρει από το πρόγραμμα Golden Passport.

Οι βασικές διατάξεις του νόμου για το Πρόγραμμα Golden Knowledge

  • Επιτάχυνση της ιδιότητας του πολίτη σε άτομα από το εξωτερικό που ασχολούνται με τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
  • Απαίτηση γνώσης της ελληνικής γλώσσας για τους αιτούντες.
  • Οικονομική ανεξαρτησία.
  • Καθαρό ποινικό μητρώο.
  • Η επιλεξιμότητα της ιθαγένειας επεκτείνεται και στα μέλη της οικογένειας των αιτούντων.

Η απλοποιημένη επεξεργασία αυτών των αιτημάτων υπηκοότητας διασφαλίζει την ολοκλήρωση για περίοδο οκτώ μηνών.

Οι εταιρείες έρευνας και καινοτομίας φέρνουν στην Κύπρο συνολικά 3,2 δις ευρώ και σχεδόν το 70% των εργαζομένων τους είναι πολίτες από την Κύπρο.

Εκτός από την προσέλκυση ταλέντων τεχνολογίας στην Κύπρο, οι νέες τροποποιήσεις επιδιώκουν επίσης να ενθαρρύνουν τη διατήρηση των ειδικευμένων εργαζομένων στη χώρα και να συμβάλουν περαιτέρω στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το Κυπριακό πρόγραμμα Golden Passport καταργήθηκε από τις αρχές της χώρας το 2020, μετά από την αναφορά του Al Jazeera με την ονομασία Cyprus Papers, που αποκάλυψε ότι τα άτομα που εμπλέκονται σε παράτυπες πράξεις είχαν επίσης δικαίωμα να επωφεληθούν από αυτό.

Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποκάλυψε επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό παρέμεινε σάπιο μέχρι το τέλος, οδηγώντας έτσι σε απώλεια δημοσίων εσόδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών Μέσων συνολικά 6.779 άτομα επωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα για μια περίοδο μεταξύ 2007 και 2020.