Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Πορτογαλία θέλει να ανακατευθύνει τις μισές ξένες επενδύσεις σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια προς εμπορικές επιχειρήσεις μέσω του Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων (OIC).
Στόχος της είναι να εισρεύσουν στη χώρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία.

Τέτοιες επενδύσεις διαφέρουν από αυτές σε ακίνητα αφού συνεισφέρουν άμεσα στην οικονομία της χώρας. Κι αυτό το έχει ανάγκη η Πορτογαλία μετά τις πρόσφατες αλλαγές -ως απάντηση στη στεγαστική κρίση- για ξένους επενδυτές, που είναι:

  • Η κατάργηση της επιλογής επένδυσης σε ακίνητα από το πρόγραμμα Residency by Investment.
  • Το κλείσιμο του φορολογικού καθεστώτος Non-Habitual Resident (NHR), με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα για περίοδο δέκα ετών.

Υπό συζήτηση νόμος προβλέπει μια μεταβατική διάταξη βάσει της οποίας το καθεστώς θα συνεχίσει να ισχύει υπό τους όρους για όλους τους αιτούντες που, την 1η Ιανουαρίου, είναι ήδη εγγεγραμμένοι ως NHR στην εφορία και στις 31 Δεκεμβρίου, πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής ως NHR ή κατέχουν έγκυρη βίζα διαμονής στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η απόκτηση μετοχών σε μη ακίνητα OIC με ισχύ για περίοδο πέντε ετών, εξακολουθεί να ισχύει και τουλάχιστον το 60% της αξίας των επενδύσεων σε εμπορικές εταιρείες με έδρα την Πορτογαλία.

Με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, εκτός από τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω του προγράμματος Golden Visa, οι επενδύσεις OIC είναι μια από τις πιο ενεργές επιλογές από άποψη φορολογίας και οικονομικής απόδοσης.

Η Πορτογαλία είναι μεταξύ των top ευρωπαϊκών προορισμών όσον αφορά στο πρόγραμμα Golden Visa. Μόνο τον Αύγουστο, το καθεστώς απέφερε στην Πορτογαλία συνολικά 32,2 εκατομμύρια ευρώ.