Σύνταξη: tourismtoday.gr

Άμεση άνοδο στις ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Ρωσία, προκάλεσε η εισβολή της στην Ουκρανία, αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys. 

Στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της έναρξης της εισβολής, κάθε κράτηση που έγινε για ταξίδι στη Ρωσία αντισταθμίστηκε από έξι ακυρώσεις προϋπαρχουσών κρατήσεων.

Οι αγορές προέλευσης με τα υψηλότερα ποσοστά ακύρωσης (κατά σειρά όγκου)

  • Γερμανία 773%.
  • Γαλλία 472%.
  • Ιταλία 152%.
  • Ηνωμένο Βασίλειο 254%.
  • Ινδία 285%.
  • Τουρκία 116%.
Πηγή: ForwardKeys

Η εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση στην αγορά ρωσικών εξερχόμενων ταξιδιών.

Οι προορισμοί που υπέστησαν τα υψηλότερα άμεσα ποσοστά ακύρωσης, την περίοδο 24 με 26 Φεβρουαρίου, ήταν:

  • Κύπρος (300%).
  • Αίγυπτος (234%).
  • Τουρκία (153%).
  • Ηνωμένο Βασίλειο (153%).
  • Αρμενία (200%).
  • Μαλδίβες (165%).

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ρωσικές κρατήσεις εξερχόμενων πτήσεων για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν ανακάμψει στο 32% των επιπέδων πριν από την πανδημία, με ορισμένα hotspot διακοπών να τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά.

Το Μεξικό πρωτοστατούσε με κρατήσεις πτήσεων 427% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Ακολούθησαν οι Σεϋχέλλες 279%, η Αίγυπτος 192% και οι Μαλδίβες 115%.

Οι κρατήσεις για καλοκαιρινά ταξίδια

Οι προοπτικές για ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, ήταν σημαντικά ισχυρότερες.
Οι κρατήσεις πτήσεων ανήλθαν στο 46% των επιπέδων του 2019 με προορισμούς όπως οι Σεϋχέλλες 275%, η Αίγυπτος 216% και οι Μαλδίβες 78%, να προηγούνται.

Για ορισμένες από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω, όπως οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες και η Κύπρος, οι αφίξεις από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό όλων των διεθνών αφίξεων.

Έτσι, μια κατάρρευση στα ρωσικά ταξίδια θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Οι χώρες που υποφέρουν σήμερα περισσότερο περιλαμβάνουν την Αρμενία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 47% όλων των επισκεπτών, το Αζερμπαϊτζάν με 44%, το Ουζμπεκιστάν στο 34%, τη Βουλγαρία το 18%, τις Σεϋχέλλες το 16%, τις Μαλδίβες με 15% και την Κύπρο στο 13%.

Πηγή: ForwardKeys

Προορισμοί που υποφέρουν λόγω απώλειας Ρώσων επισκεπτών

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι είκοσι κορυφαίοι προορισμοί που κρατούσαν περισσότερο οι Ρώσοι ταξιδιώτες τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν, κατά σειρά συνολικών κρατήσεων, η Τουρκία, τα ΗΑΕ, οι Μαλδίβες, η Ταϊλάνδη, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αρμενία, οι Σεϋχέλλες, η Σρι Λάνκα, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Μεξικό, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Ιταλία και Ουζμπεκιστάν.

Ταυτόχρονα με την κατάρρευση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, μια ισχυρή ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού, σταμάτησε αμέσως.

Έως τις 23 Φεβρουαρίου, οι κρατήσεις πτήσεων εσωτερικού από τη Ρωσία για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν 25% πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 77%, αναλύονται σε βάση κάθε εβδομάδα.

«Το ξέσπασμα του πολέμου έχει πάντα έναν εξαιρετικά καταστροφικό αντίκτυπο στην ταξιδιωτική βιομηχανία, υπογραμμίζει ο Olivier Ponti, Αντιπρόεδρος της ForwardKeys.

Και αυτό είναι που βλέπουμε εδώ, με μαζικές ακυρώσεις στις κρατήσεις πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Η ρωσική τουριστική οικονομία είχε αρχίσει να αναζωογονείται από την πανδημία και τώρα θα υποστεί άλλο ένα ουσιαστικό πλήγμα.

Θα υπάρξουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις σε προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους επισκέπτες.

Τα τρέχοντα δεδομένα δεν περιέχουν ακόμη τον αντίκτυπο των κυρώσεων, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την εικόνα. Φυσικά, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες, οι προοπτικές για τα ταξίδια θα πρέπει να βελτιωθούν.

Ωστόσο, ενώ η οικονομική ζημιά φαίνεται ήδη να είναι τρομερή, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον ανθρώπινο πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι».