Ο ταξιδιωτικός κλάδος λαμβάνει υπόψη του τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών που αναζητούν διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον. Και όλα τα τμήματα της βιομηχανίας – ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, ταξιδιωτικοί πράκτορες και προορισμοί – προχωράνε στην πράξη.

Αναμφισβήτητα, η βιωσιμότητα είναι μια ελκυστική πρόταση για ταξιδιώτες και ταξιδιωτικές εταιρείες. Έρευνα της Booking.com επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα ζητήματα αειφορίας είναι κορυφαία προτεραιότητα στους ταξιδιώτες.

  • Η βιωσιμότητα είναι σημαντική για σχεδόν επτά στους 10 ταξιδιώτες των ΗΠΑ, δηλαδή σε ποσοστό 69%.
  • Έξι στους 10 (το 53%) ήταν πιο αποφασισμένοι να κάνουν βιώσιμες επιλογές όταν θα ταξιδέψουν ξανά στο μέλλον.

Στο μέτωπο του ξενοδοχείου, μεγάλες μάρκες όπως η Marriott International, η Hyatt, η Accor και η Hilton εξαλείφουν πλαστικά μίας χρήσης σε ακίνητα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων.

Η EarthCheck αναγνώρισε 15 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιο του Palladium Hotel Group για τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, τα ακίνητα Four Seasons Resorts στις Μαλδίβες έχουν αναδείξει την πρωτοβουλία Marine Savers, η οποία απελευθερώνει θαλάσσιες χελώνες στον ωκεανό.

Στο θέρετρο Banyan Tree, το ήθος της εταιρείας συνδέεται εδώ και πολύ καιρό με το “κτίριο σε αρμονία με τη φύση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κοινότητας σε κάθε ένα προορισμό των ξενοδοχείων”, δήλωσε η εταιρεία.
Το Ίδρυμα Banyan Tree έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 4.000 παιδιά στην Ασία, την Αφρική και το Μεξικό. Συνολικά, η εταιρεία κατέγραψε 25.000 ώρες εθελοντισμού, με τους συνεργάτες της να ξοδεύουν 47.299 ώρες για να υποστηρίξουν τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Ομοίως, η Anantara Hotels, Resorts & Spa έχει περιβαλλοντικά προγράμματα στον ιστό κάθε ιδιοκτησίας της.

Στο Cardamon Tented Camp στην Καμπότζη, οι προσπάθειες αειφορίας περιλαμβάνουν την προστασία των δασών που έχουν καταστραφεί από παράνομους υλοτόμους και λαθροθήρες.

Οι γραμμές κρουαζιέρας διαδραματίζουν το ρόλο τους και στο μέτωπο της αειφορίας. Μεγάλες εταιρείες όπως οι Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Holland America Line, Norwegian Cruise Line και Costa Cruises έχουν πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.

Και οι προορισμοί κάνουν επίσης βήματα στο μέτωπο της αειφορίας. Η Νέα Υόρκη και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας δημιούργησαν ένα σύμφωνο για τον τουρισμό που θέτει το επίκεντρο γύρω από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα καθώς και τον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Ντουμπρόβνικ και η CLIA υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ντουμπρόβνικ μέσω υπεύθυνων πολιτικών διαχείρισης του τουρισμού.