Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών να δέχεται ακόμη ένα χτύπημα εν μέσω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη, η Τουρκία αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό χαμηλού κόστους, το 2022.

Έρευνα από τη βάση δεδομένων Traveler Spending Patterns της GlobalData δείχνει ότι οι δαπάνες είναι σχετικά χαμηλές στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η μέση διαμονή των εισερχόμενων τουριστών (9,7 ημέρες) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη το 2021.

Σε σύγκριση με τη μέση εισερχόμενη δαπάνη σε δημοφιλείς προορισμούς αναψυχής όπως όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι ταξιδιώτες που θα κάνουν διακοπές στην Τουρκία θα εξοικονομήσουν από 230 έως και 770 δολάρια ανά ταξίδι, σε σχέση με τους παραπάνω προορισμούς.

«Η θέση της Τουρκίας στην αγορά είναι πιθανό να ενισχυθεί λόγω του τρέχοντος καταναλωτικού κλίματος, επισημαίνει ο Craig Bradley, Αναλυτής Ταξιδιών και Τουρισμού στην GlobalData.

Άλλωστε το κόστος είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει κατά την κράτηση ενός ταξιδιού και το κύριο κίνητρο για διακοπές.

Ενώ η μέση δαπάνη είναι πιθανό να αυξηθεί στην Τουρκία φέτος λόγω του πληθωρισμού, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μέση δαπάνη σε πολλούς άλλους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης.

Το χάσμα μπορεί ακόμη και να διευρυνθεί, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στη Δυτική Ευρώπη.

Οι ταξιδιωτικές εταιρείες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον προορισμό Τουρκία με ορισμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες να αναφέρουν παρόμοια επίπεδα χωρητικότητας με το 2019».

Η φήμη της Τουρκίας ως ελκυστικού προορισμού χαμηλού κόστους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ταξιδιώτες μπορεί να εγκαταλείψουν ακριβούς προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη για ηλιοθεραπεία και διακοπές στην παραλία σε ένα από τα πολλά θέρετρα της Τουρκίας.

Πολλά άτομα, ζευγάρια και οικογένειες θα αναζητήσουν μια χαμηλή συμφωνία διακοπών αυτό το καλοκαίρι. Και η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες που μπορεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη.

Όπως υπογραμμίζει ο Craig Bradley «όσοι ταξιδεύουν συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία θα μπορούσαν να επιλέξουν φέτος την πιο προσιτή Τουρκία.

Αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της μακροπρόθεσμης ζήτησης από την Ευρώπη για διακοπές στην Τουρκία, βοηθώντας την χώρα να αναδειχθεί κορυφαίος προορισμός καθώς η πανδημία υποχωρεί».