Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Airbnb διασκορπίζει τους ταξιδιώτες στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης σε νέες και λιγότερο πολυσύχναστες γειτονιές σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις βιώσιμες ταξιδιωτικές τάσεις. Αυτό διαπιστώνει πρόσφατη ανάλυση της Airbnb και του OpenStreetMap.

Σύμφωνα με την Airbnb, πολλές από τις νέες κοινότητες στις οποίες διασκορπίζονται οι επισκέπτες δεν διαθέτουν ξενοδοχεία. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Airbnb, οι επισκέπτες της συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των μεγάλων πολιτών της Ευρώπης σε σύγκριση με όσους επιλέγουν να μείνουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση δέκα δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί στην Ευρώπη κατέγραψαν περισσότερες από τρία εκατομμύρια αφίξεις επισκεπτών σε κοινότητες με Airbnb και κανένα ξενοδοχείο πέρυσι.

Αυτό βοήθησε στη διασπορά των επισκεπτών, ενώ δημιούργησε περισσότερα από 648 εκατομμύρια ευρώ για ντόπιες οικογένειες.

Πόλεις με υψηλές αφίξεις σε περιοχές χωρίς ξενοδοχεία

Το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ είναι μερικές από τις πόλεις που κατέγραψαν υψηλές αφίξεις σε περιοχές χωρίς ξενοδοχεία.

  • Το Λονδίνο κατέγραψε ένα εκατομμύριο αφίξεις επισκεπτών.
  • Η Βαρκελώνη κατέγραψε πάνω από 450.000 αφίξεις επισκεπτών.
  • Στο Άμστερνταμ είχε περισσότερες από 135.000 αφίξεις επισκεπτών σε περιοχές με Airbnb και χωρίς ξενοδοχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022, το μέσο ημερήσιο ποσοστό διαμονής σε κοινότητες με καταλύματα Airbnb και κανένα ξενοδοχείο στο Εδιμβούργο ήταν περίπου 141 ευρώ σε σύγκριση με 192 ευρώ σε κοινότητες που εξυπηρετούνται επίσης από ξενοδοχεία.

Διαφορά στις τιμές καταγράφηκε και στη Μαδρίτη και στο Δουβλίνο, με περίπου 35€ και 30€ ανά διανυκτέρευση, αντίστοιχα.

Εξετάζοντας την αύξηση των διανυκτερεύσεων που γίνονται κρατήσεις σε γειτονιές των ευρωπαϊκών πόλεων, η Airbnb αποκάλυψε ότι ορισμένες αστικές κοινότητες γίνονται όλο και πιο μοντέρνες κάθε μέρα. Στην πρώτη τριάδα είναι:

  • Volewijk (Άμστερνταμ, Ολλανδία).
  • Prinses Irenebuurt (Άμστερνταμ, Ολλανδία).
  • Campolide (Λισαβόνα, Πορτογαλία).