Ο έλεγχος των πιστοποιητικών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι ένα σημαντικό μέρος των διεθνών ταξιδιών σήμερα και απαιτεί προσπάθεια τόσο από τους ταξιδιώτες όσο και από τις αεροπορικές εταιρείες.

Η Finnair παρουσιάζει τώρα  ένα νέο ψηφιακό εργαλείο με το οποίο οι πελάτες μπορούν να επιβεβαιώσουν τα πιστοποιητικά κορωνοϊού τους πριν από το ταξίδι τους.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από τις 3 Δεκεμβρίου 2021 για ταξιδιώτες από τη Φινλανδία προς Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Ελβετία ως μέρος του τρέχοντος check-in που γίνεται online ή μέσω της εφαρμογής Finnair .

Η τρέχουσα λίστα χωρών υπόκειται σε αλλαγές λόγω, για παράδειγμα, πρόσθετων απαιτήσεων ταξιδιών από τις αρχές. Το εργαλείο θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες προορισμού σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το νέο εργαλείο ψηφιοποιεί τμήματα του τρέχοντος συστήματος τεκμηρίωσης σε χαρτί για τη διαχείριση ταξιδιωτικών εγγράφων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Με το εργαλείο, τα άτομα που ταξιδεύουν στους προορισμούς που περιλαμβάνονται μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι διαθέτουν τα πιστοποιητικά κορωνοϊού που απαιτούνται από τις αρχές προορισμού. Οι ταξιδιώτες μπορούν να το κάνουν αυτό ως μέρος του check-in στο διαδίκτυο ή μέσω της εφαρμογής Finnair.

Οι πελάτες θα λάβουν μια επιβεβαίωση «απαλλαγών για το ταξίδι» μαζί με μια ηλεκτρονική κάρτα επιβίβασης. Δεν απαιτούνται έλεγχοι πιστοποιητικών στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, στον προορισμό ενδέχεται να ζητηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

«Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα ταξίδια πιο ομαλά για τους πελάτες μας, καθώς μπορούν να πάνε απευθείας στην αποσκευή ή μέσω ελέγχου ασφαλείας στην πύλη επιβίβασης, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν τα πιστοποιητικά κορωνοϊού τους στο αεροδρόμιο. Μπορούν επίσης να ταξιδέψουν με περισσότερη ησυχία, καθώς γνωρίζουν ήδη εκ των προτέρων ότι τα έγγραφά τους έχουν επιβεβαιωθεί», δηλώνει ο Sami Suokas, υπεύθυνος για τις διαδικασίες πελατών του αεροδρομίου στη Finnair.

Οι αρχές ενδέχεται να εξακολουθούν να ελέγχουν τα έγγραφα κατά την άφιξη, επομένως οι πελάτες πρέπει να είναι έτοιμοι να τα παρουσιάσουν. Είναι πάντα ευθύνη του ταξιδιώτη να διασφαλίσει ότι έχει τα σχετικά έγγραφα για την είσοδο.

Το νέο εργαλείο θα εισαχθεί σε δύο φάσεις. Στις 3 Δεκεμβρίου 2021, οι πελάτες που  ταξιδεύουν από τη Φινλανδία προς Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Ελβετία θα μπορούν να το χρησιμοποιούν. Στις αρχές του επόμενου έτους, θα προσθέσουμε μια λειτουργία μεταφόρτωσης στο εργαλείο, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να ανεβάζουν ή να σαρώνουν τα πιστοποιητικά κορώνας για επαλήθευση. Με αυτήν τη δυνατότητα, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για περισσότερους προορισμούς και πελάτες.