Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το παγκόσμιο ποσοστό με λάθος χειρισμό σε αποσκευές αυξήθηκε 24% σε 4,35 ανά χίλιους επιβάτες το 2021, σύμφωνα με το Baggage IT Insights 2022, της SITA.
Στην άνοδο του κακού χειρισμού, συμβάλλει η επανέναρξη των διεθνών και μεγάλων πτήσεων.

Λάθος χειρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο

Η αύξηση στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων το 2021 έχει ωθήσει τις καθυστερήσεις σε αποσκευές κατά τη μεταφορά στο 41%, στο +4 μονάδων από το 2020. Το ποσοστό λανθασμένου χειρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:

  • 8,7 στα διεθνή δρομολόγια.
  • 1,85 στα δρομολόγια εσωτερικού.

Με άλλα λόγια, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πιθανότητα λανθασμένου χειρισμού μιας τσάντας είναι περίπου 4,7 φορές μεγαλύτερη στα διεθνή δρομολόγια σε σύγκριση με τα δρομολόγια εσωτερικού.

«Μερίδα του λέοντος» στις καθυστερημένες αποσκευές

Οι καθυστερημένες αποσκευές αντιπροσωπεύουν το 71% όλων των αποσκευών που δεν χειρίστηκαν σωστά το 2021, αύξηση 2 μονάδων από το 2020.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός χαμένων και κλεμμένων αποσκευών αυξήθηκε ελαφρά στο 6%.
Αυτές που υπέστησαν ζημιές μειώθηκαν στο 23%.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι υπηρεσίες εδάφους και τα αεροδρόμια έχουν συρρικνωθεί για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κι αυτό έχει επηρεάσει τους πόρους και την τεχνογνωσία που αφιερώνονται στη διαχείριση αποσκευών.

Σημαντική πίεση για αύξηση της αποτελεσματικότητας

Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση μπορεί το ποσοστό λανθασμένου χειρισμού σε αποσκευές να συνεχίσει να αυξάνεται και να γίνει πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Όπως υπογραμμίζει ο David Lavorel, Διευθύνων Σύμβουλος της SITA «η βιομηχανία πρέπει τώρα να κάνει περισσότερα με λιγότερα. Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, η εστίαση των πελατών μας παραμένει στην ασφαλή διαχείριση της μεταφοράς από άκρο σε άκρο των αποσκευών των επιβατών. Τώρα, πρέπει επίσης να μειώσουν το συνολικό κόστος και την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Υπάρχει σημαντική πίεση για αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η οποία επιταχύνει την ψηφιοποίηση».

Επενδύσεις σε πρωτοβουλίες αυτοεξυπηρέτησης

Το 2021 οι επενδύσεις σε πρωτοβουλίες αυτοεξυπηρέτησης συνέχισαν να αυξάνονται.

Η μεγάλη πλειονότητα των αεροδρομίων και σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στις επιλογές για την τοποθέτηση ετικετών χωρίς άγγιγμα που βασίζονται σε κινητές συσκευές των επιβατών.

Η ψηφιοποίηση διασφαλίζει επίσης ότι η ανάκαμψη προχωρά αποτελεσματικά, εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας ότι οι λειτουργίες μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στους κυμαινόμενους αριθμούς επιβατών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα στις εργασίες αποσκευών και να αποφευχθεί ο λανθασμένος χειρισμός, αποτρέποντας παράλληλα το πρόσθετο κόστος και τους πόρους που απαιτούνται για τον επαναπατρισμό των αποσκευών στους ιδιοκτήτες τους.