Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ιστορικά, η θάλασσα ήταν ένας μεγάλος οικονομικός πάροχος για τους ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές μέσω πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Σήμερα, ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο της αλιείας να βγει από την κρίση.

Η αλιεία υπήρξε η κύρια οικονομική δραστηριότητα για τις παράκτιες περιοχές. Παρέχοντας τροφή στον πληθυσμό και πηγή εισοδήματος.
Αλλά, επί του παρόντος, το ψάρεμα στην Ευρώπη δεν είναι στα καλύτερα του.

Οι λόγοι της κρίσης της περιλαμβάνουν την αύξηση των τιμών του ντίζελ και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάλυση του γερασμένου σε βάρκες στόλου των ψαράδων.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντικατάσταση γενεών στον τομέα της αλιείας. Οι νέοι προτιμούν άλλες δουλειές με μικρότερο φόρτο εργασίας και χωρίς αβεβαιότητα στους μισθούς.

Κρίση και Βιωσιμότητα

Τα πολιτικά μέτρα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλιεία δεν γίνονται συνήθως αποδεκτά από τους αλιείς. Κι αυτό γιατί συνεπάγονται γενικά λιγότερες εργάσιμες ημέρες και ολοένα μεγαλύτερες μειώσεις στις αλιευτικές ποσοστώσεις ορισμένων προϊόντων.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να καταστεί βιώσιμη η εκμετάλλευση των ψαριών, καθώς σημειώθηκε μείωση του αριθμού ορισμένων ειδών.

Η κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κρίση που βιώνει ο αλιευτικός τομέας στις ακτές της Μεσογείου σημαίνει ότι οι αρχές επιδιώκουν να προωθήσουν τη βιώσιμη αλιεία. Με στόχο να διασφαλίσουν την ύπαρξή της με την πάροδο του χρόνου.

Φάροι, ιχθυαγορές και λιμάνια

Ο θαλάσσιος τουρισμός ταιριάζει καλά σε αυτή την προοπτική. Είναι ένα είδος τουρισμού που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων.

Όπως αλιευτικό τουρισμό, επισκέψεις σε φάρους, ιχθυαγορές και λιμενικές εγκαταστάσεις, δημοπρασίες ψαριών, εργαστήρια ναυτικών κόμπων, γαστρονομικές δραστηριότητες και γευσιγνωσίες.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Και προσφέρουν εναλλακτική λύση στον παραδοσιακό ηλιόλουστο και παραλιακό τουρισμό.
Επιπλέον, αποτελούν ευκαιρία επιμήκυνσης της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία μέχρι τώρα επικεντρωνόταν κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ψαράδες για μια μέρα

Στον αλιευτικό τουρισμό οι επισκέπτες συνοδεύουν τους ψαράδες τις εργάσιμες ημέρες τους.

Αυτή η δραστηριότητα έχει γίνει μια ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες σκαφών να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. Ταυτόχρονα προωθούν την εργασία τους, η οποία συχνά είναι άγνωστη σε όσους ζουν μακριά από την ακτή.

Η εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τις ανάγκασε να υιοθετήσουν ορισμένους νομικούς κανονισμούς που θα επιτρέπουν στους τουρίστες να επιβιβαστούν και να δουν πώς δουλεύουν οι ψαράδες.

Το μέλλον στον αειφόρο θαλάσσιο τουρισμό

Καθώς υπάρχει μια τουριστική αγορά που απαιτεί περισσότερες βιωματικές και μοναδικές δραστηριότητες, ο θαλάσσιος τουρισμός κατέχει μια προνομιακή θέση ως επιχειρηματική ευκαιρία.

Πολλές παράκτιες περιοχές αρχίζουν να βλέπουν τον αλιευτικό τουρισμό ως ευκαιρία να καινοτομήσουν την προσφορά τους. Καθώς και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε σύγκριση με άλλους προορισμούς.

Ο αλιευτικός τουρισμός συμβάλλει επίσης στη διατήρηση των φυσικών πόρων και των στοιχείων κληρονομιάς, υλικών και άυλων, που συνδέονται με την αλιεία.

Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού με περιορισμένη και όχι μαζική συμμετοχή.
Ο λόγος αυτός σε συνδυασμό της ανάγκης εξασφάλισης φυσικής απόστασης -στον απόηχο της πανδημίας- θα αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα εναλλακτικού τουρισμού όπως ο αλιευτικός τουρισμός.