Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το 2023 πρόκειται θα είναι μια χρονιά πρόκληση για τα αεροπορικά ταξίδια, ιδιαίτερα το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα πρέπει να γίνει πολλή προσπάθεια για να καλυφθεί η ζήτηση και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν -όπως και το αφεντικό της Ryanair Michael O’Leary- ότι και φέτος το καλοκαίρι θα χαρακτηριστεί «από καθυστερήσεις και ακυρώσεις.»

Τα αεροδρόμια προσπαθούν να καταπολεμήσουν ζητήματα υποστελέχωσης με μέτρα όπως τα ανώτατα όρια επιβατών. Αυτοί οι περιορισμοί ελπίζουν να μειώσουν τον κίνδυνο μακρών ουρών στην ασφάλεια, το check-in και τον έλεγχο διαβατηρίων.

Ενώ ορισμένα αεροδρόμια, όπως το Μάντσεστερ, έχουν δηλώσει ότι έχουν προσλάβει αρκετό προσωπικό για να καλύψουν τη ζήτηση, οι απεργίες μπορεί να αντικαταστήσουν τις ελλείψεις προσωπικού ως τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτό το καλοκαίρι.

Το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι για τις ατελείωτες ουρές του, τις καθυστερήσεις και τις ακυρωμένες πτήσεις. Επέβαλε ανώτατο όριο επιβατών σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάος.
Επέκτεινε αυτό το ανώτατο όριο μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Το ανώτατο όριο προορίζεται επίσης για να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το αεροδρόμιο Χίθροου ζήτησε επίσης από τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να προσθέτουν επιπλέον πτήσεις στα δρομολόγια τους κατά την περίοδο αιχμής για να αποφευχθεί το χάος αυτό το καλοκαίρι. Είδε μεγαλύτερη ανάπτυξη από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο μετά την επιστροφή του ταξιδιού, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό είναι μία «επιχειρησιακή πρόκληση».
Ο John Holland-Kay, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, υπογραμμίζει ότι θα είναι πιο πολυσύχναστο από το 2019 κάποιες μέρες αυτό το καλοκαίρι. Όμως, μετά από μια πρόσφατη προσπάθεια προσλήψεων, αναμένει ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά.

Θα είναι πρόβλημα οι ταξιδιωτικές απεργίες το 2023;

Οι απεργίες του Γαλλικού Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (ATC) έχουν δυσκολεύουν τις πτήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπήρξαν κυλιόμενες απεργίες από τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο περισσότεροι από 10 εκατομμύρια επιβάτες είδαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις λόγω των απεργιών.

Οι απεργίες στη Γαλλία έχουν μεγάλο αντίκτυπο επειδή πολλές πτήσεις πετούν πάνω από τη Γαλλία στο ταξίδι τους προς άλλους προορισμούς. Αυτές οι «υπερπτήσεις» επηρεάζονται όταν οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν.

Περίπου οι μισοί από τους επιβάτες που επλήγησαν τον Απρίλιο είναι πιθανό να ήταν σε πτήση που περνούσε μόνο πάνω από τη Γαλλία.

Η Ryanair προειδοποίησε ότι οι πτήσεις απειλούνται εάν η τρέχουσα διαμάχη για τις συντάξεις συνεχιστεί και το καλοκαίρι.
Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους είπε ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, υπήρξαν περισσότερες από 50 ημέρες απεργιών στην ATC που οδήγησαν σε περισσότερες από 3.700 ακυρωμένες πτήσεις και επηρέασαν περισσότερους από 666.000 επιβάτες.

Και αυτές δεν είναι οι μόνες απεργίες που γίνονται. Σε όλη την Ευρώπη, το προσωπικό σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες έχει εγκλωβιστεί σε διαφωνίες σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται από την κρίση.

Δεν είναι ασυνήθιστο αυτές οι απεργίες να πραγματοποιούνται την πιο δημοφιλή ώρα ταξιδιού, καθώς αυτή είναι η περίοδος που προκαλούν μεγαλύτερη αναστάτωση.