Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως η Airbnb, έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με πολλούς ταξιδιώτες να τις επιλέγουν για κράτηση στις διακοπές τους.

Ωστόσο, με την ανοδική δημοτικότητα έρχονται και αυξανόμενοι κίνδυνοι, για απάτες ή δόλιες συμπεριφορές που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή διατήρηση των προσωπικών δεδομένων.

Η Travel Lens αποκαλύπτει τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες κατά την κράτηση-αλλά και όχι μόνο- για να αποφύγουν απάτες.

Εξωτερική επικοινωνία

Προσοχή με τους οικοδεσπότες που πιέζουν για εξωτερική επικοινωνία, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι απάτης.

Τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι αριθμοί τηλεφώνου απομακρύνουν τους χρήστες από την ασφαλή μέθοδο παρακολούθησης του ιστότοπου κράτησης.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι οικοδεσπότες που ζητούν από τους επισκέπτες να πληρώσουν με εναλλακτική μέθοδο εκτός από τον ιστότοπο.

«Εάν ένας οικοδεσπότης προσπαθεί να απομακρύνει την αλληλογραφία σας από τον ιστότοπο, αυτό είναι σημάδι δόλιας συμπεριφοράς», λέει ο Blake Walsh, ταξιδιωτικός ειδικός στην Travel Lens.

Σύνδεσμοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι χρήστες να αποφεύγουν συνδέσμους που ενδέχεται να ζητούν προσωπικά δεδομένα με την υπόσχεση για καλύτερες προσφορές ή εκπτώσεις σε μια νέα κράτηση.

Οι ειδικοί συνιστούν στους επισκέπτες να μην κάνουν κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους ή να ελέγχουν πάντα πριν την διεύθυνση URL αν το κάνουν.

Σε αυτή την περίπτωση ο Blake Walsh, συμβουλεύει πώς «εάν έχετε λάβει αίτημα για παράδειγμα από την Airbnb μέσω email, είναι καλύτερο να έχετε πρόσβαση στην πλατφόρμα ξεχωριστά αντί για τον σύνδεσμο σε email.
Έτσι, θα βεβαιωθείτε ότι δεν θα μεταφερθείτε σε έναν δόλιο ιστότοπο που σκοπεύει να ψαρέψει τα δεδομένα σας.

Συνεχίστε να χειρίζεστε όλη την αλληλογραφία μέσω του επίσημου ιστότοπου της Airbnb και θα έχετε ασφαλή στοιχεία και αποδείξεις για τυχόν συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ εσάς και του οικοδεσπότη».

Καλό για να είναι αληθινό

Είναι πάντα σοφό να σταματάτε και να αφιερώνετε μια στιγμή όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Το ίδιο ισχύει και για τις καταχωρίσεις της Airbnb.

Αν κάτι στραβό έχετε υποψιαστεί, δοκιμάστε να αναζητήσετε στην Google τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στην καταχώριση, κριτικές και άλλα στοιχεία σχετικά με το αν είναι το ακίνητο πραγματικό και νόμιμο.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν δεξί κλικ στην εικόνα και να επιλέξουν «αναζήτηση εικόνας με φακό google» για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Προφίλ οικοδεσπότη

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο προφίλ του πιθανού οικοδεσπότη σας πριν κάνετε κράτηση, καθώς η Airbnb έχει αρχίσει να επαληθεύει τόσο τους οικοδεσπότες όσο και τους επισκέπτες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των καταχωρίσεων σε ένα προφίλ μπορεί να είναι ενδεικτικός καθώς είναι απίθανο ένας μεμονωμένος οικοδεσπότης να έχει μεγάλο αριθμό ακινήτων προς ενοικίαση.

Κριτικές

Πάντα να διαβάζετε τις κριτικές όταν σκέφτεστε να νοικιάσετε ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Διαβάστε για το ακίνητο καθώς και για τον οικοδεσπότη και φροντίστε να αποφύγετε εκείνα που δεν έχουν κριτικές, καθώς αυτό μπορεί να είναι μια «κόκκινη σημαία».

Αν αυτό οφείλεται απλώς στο ότι η καταχώριση είναι ολοκαίνουργια, πηγαίνετε χρησιμοποιώντας την κρίση σας.

Σύμφωνα με τον Blake Walsh «οι κριτικές είναι εξαιρετικά σημαντικές σε αυτές τις πλατφόρμες, καθώς επικυρώνουν τη νομιμότητα τόσο για τους οικοδεσπότες όσο και για τις καταχωρήσεις.

Οπότε αν δεν είστε σίγουροι για ένα ακίνητο που σκέφτεστε να νοικιάσετε, φροντίστε να ελέγξετε τις κριτικές πριν κάνετε κράτηση».