Τελευταία έρευνα καταναλωτών δείχνει ότι ένας αριθός ταξιδιωτών μπορεί να σκεφτεί δύο φορές για να επισκεφθεί τα πιο ζεστά μέρη της Ευρώπης το καλοκαίρι μετά τον καύσωνα του περασμένου έτους.

Μια έρευνα σχετικά με τις προθέσεις διακοπών των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου από την Kantar βρήκε ότι το 28% όσων σχεδίαζαν διακοπές φέτος είναι είναι λιγότερο πιθανό να κάνει διακοπές στη νότια Ευρώπη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια.

Ένας στους πέντε (22%) από αυτούς που είχαν επισκεφθεί τη νότια Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες συμφώνησε επίσης. Ο διευθυντής της Kantar Media, Charlie Gordon, είπε ότι «αυτή ήταν μια νέα ερώτηση» σε μια τακτική έρευνα, εξηγώντας: «Είδαμε εντυπωσιακές σκηνές καύσωνα και πλημμύρες το 2023, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, και θεωρήσαμε ενδιαφέρον να εξετάσουμε εάν θα αρχίσει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τα ταξίδια τους».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ένα χάσμα γενεών στο τι αναζητούν οι άνθρωποι από τις διακοπές». Οι πράκτορες ανέφεραν λίγα σημάδια ανησυχίας των καταναλωτών σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τις τάσεις κρατήσεων για αυτό το καλοκαίρι.

Η Sandra Corkin, διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας πρακτορείων Oasis Travel της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε: «Μερικές οικογένειες έχουν επιλέξει τη Σκανδιναβία για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, αλλά αυτές είναι η μειοψηφία.

Για την αιχμή του καλοκαιριού, οι συνηθισμένοι προορισμοί αποδεικνύονται πιο δημοφιλείς». Ο διευθυντής της επωνυμίας Seaside Travel, Richard Lowrey-Heywood, δήλωσε: «Οι εβδομαδιαίες αναφορές μας από τους υπεύθυνους καταστημάτων δεν αναφέρουν καμία σχέση με ακραία καιρικά φαινόμενα». Η διευθύνουσα σύμβουλος του Inspired Travel Kate Harris είπε: «Δεν είχα πελάτες που να λένε ότι ανησυχούν για τον καιρό».

Η επικεφαλής εμπορική διευθύντρια της Advantage Travel Partnership, Kelly Cookes, είπε ότι η τιμή ώθησε περισσότερους καταναλωτές να κάνουν κράτηση με τη Μεσόγειο, τα Κανάρια Νησιά και την Ελλάδα να αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες πωλήσεις φέτος το καλοκαίρι. Η Heidi Evans, διευθύντρια του Oasis Travel Worldchoice στο Stoke-on-Trent, συμφώνησε: «Οι άνθρωποι πηγαίνουν όπου μπορούν με τον προϋπολογισμό τους».

Η πρόεδρος της Barrhead Travel Jacqueline Dobson προέτρεψε τη βιομηχανία να παρακολουθεί τις τάσεις κρατήσεων που σχετίζονται με το κλίμα, αλλά είπε ότι οι καταναλωτές επιλέγουν επί του παρόντος τις διακοπές με βάση το πού «πραγματικά θέλουν να πάνε» και όχι για πιο δροσερό καιρό.