Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και αλλάζει τη ζωή μας με αυξανόμενους ρυθμούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), αναφερόμενος και σε μια σειρά από προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κοινή στόχευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή στόχευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών που είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (οι οποίες ενίοτε δρουν με βραχυπρόθεσμα κριτήρια), οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εποπτικές αρχές, αλλά και το κοινό, το οποίο συχνά διακρίνεται από σχετική άγνοια γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή, αλλά στην ουσία έχουμε ένα σύστημα εξισώσεων με πολλές παραμέτρους και πολλούς αγνώστους, χωρίς κανένας να είναι διατεθειμένος επί του παρόντος να σπάσει αυγά».

Να δώσει η κυβέρνηση κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών

Σε διεθνές επίπεδο, οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται σε μια προσπάθεια καταγραφής των σχετικών κινδύνων και τιμολόγησης τους προκειμένου να προσφέρουν προϊόντα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Αποτελώντας -τόσο σε Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό- το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σημαντικού ύψους κεφάλαια σε projects πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σημαντικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών σε μια χώρα που το ποσοστό κάλυψης περιορίζεται μόλις στο 16% -έναντι άνω του 60% στη Δυτική Ευρώπη- και επιβάλλεται να φτάσει στο 100%.

«Ακούμε ενθαρρυντικά πράγματα από την κυβέρνηση κατά τα τελευταία χρόνια, πλην όμως στην πράξη δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε», επεσήμανε.

Παράλληλα, εμπόδια τίθενται από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, καθώς με το υπάρχον αυστηρό καθεστώς του Solvency II καθίσταται πολύ δύσκολο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πράσινες επενδύσεις.