Στις 61.744 χιλιάδες, έναντι 70.511 χιλιάδων του προηγουμένου έτους, ανήλθε το πλήθος συμβολαίων ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια τους 2022, μέρος των οποίων, πάντως, παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2023, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Την ίδια στιγμή το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων των συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 16 δισ. ευρώ από 15,3 δισ ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αναφορικά με την κατανομή του πλήθους των συμβολαίων, από τα στοιχεία προκύπτει, ότι ποσοστό 77,2% αντιστοιχεί στην κατηγορία ταξιδίων με την Ελλάδα τόπο αναχώρησης/προορισμού, ενώ με ποσοστό 19,7% ακολουθεί η κατηγορία ταξιδίων εντός Ελλάδας αποκλειστικά. Τέλος το ποσοστό της κατηγορία ταξιδίων αναχώρηση / προορισμός εκτός Ελλάδος διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στα ασφαλισμένα κεφάλαια για το 2022 όπου τη μερίδα του λέοντος διεκδικεί η κατηγορία ταξιδίων με την Ελλάδα τόπο αναχώρησης/προορισμού με ποσοστό 51,5%, ακολουθούμενη από την κατηγορία ταξιδίων εντός Ελλάδας αποκλειστικό με ποσοστό 37.8%

Ζημίες-Αποζημιώσεις

Στην έρευνα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2022 δηλώθηκαν 1.203 ζημιές.

Οι αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν ανήλθαν στα 1,13 εκατ. ευρώ, ενώ σχηματίστηκε στις 31/12/2022 απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 3,64 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες ζημίες και το απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους, δηλαδή του έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου 2022.

Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα αυξηθεί όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

Κανάλια διαμεσολάβησης

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες με ποσοστό 61,1% επί του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου, ακολουθούμενη από την συνεργασία με τους μεσίτες ασφαλίσεων με ποσοστό 26,4%.

Οι διαμεσολαβητές δευτερεύουσας δραστηριότητας κατέκτησαν ποσοστό 6,3% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, τα δίκτυα και πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας ποσοστό 2,9%, ενώ οι απευθείας πωλήσεις ποσοστό 2,6%.

Στην έρευνα του 2022 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 19 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 89,1% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλίσεων μεταφερόμενων εμπορευμάτων, εκ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η παρούσα αναφορά καταγράφει αθροιστικά τις απαντήσεις όσων επιχειρήσεων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα για το 2022. Τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από το εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη.