Επιβράδυνση παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές δαπάνες με κάρτες των Βρετανών τον Μάρτιο, αν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας άλλους τομείς, σύμφωνα με έρευνα της Barclays.

  • Η ανάλυση δαπανών καταναλωτικών καρτών της βρετανικής τράπεζας για τον περασμένο μήνα διαπίστωσε αύξηση των δαπανών κατά 7,1%, από 10,1% τον Φεβρουάριο και 8% τον Ιανουάριο.
  • Οι συνολικές συναλλαγές ενισχύθηκαν κατά 12,6%, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας ωστόσο μικρή πτώση από το 15,3% του Φεβρουαρίου.
  • Οι δαπάνες στις αεροπορικές εταιρείες εμφανίστηκαν ενισχυμένες κατά 9,7%, με αύξηση συναλλαγών 13,4%.
  • Αυτό σε σύγκριση με αύξηση μόλις 1% για ξενοδοχεία, θέρετρα και καταλύματα και 2,6% για φαγητό και ποτό.
  • Η συνολική αύξηση των δαπανών σταθεροποιήθηκε τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο 1,9%, στα ίδια επίπεδα με την αύξηση του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Barclays.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση των μη βασικών δαπανών, οι οποίες σημείωσαν τη μικρότερη άνοδο (1,6%) από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς ο υγρός καιρός περιόρισε τις πωλήσεις λιανικής και εστιατορίων», ανέφερε η τράπεζα, προσθέτοντας ότι το 45% των καταναλωτών συνεχίζει να περιορίζει τις μη βασικές δαπάνες, με την πλειονότητα (53%) να μειώνει τις αγορές ρούχων και αξεσουάρ και σχεδόν τους μισούς (47%) να ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό έξω.