Την ανοδική τoυς πορεία συνεχίζουν οι ταξιδιωτικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς οι νέες κρατήσεις κατέγραψαν άνοδο τον Μάιο, λίγο πριν την κατάρρευση του FTI στις 3 Ιουνίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Travel Data + Analytics, έως το τέλος Μαίου, οι πωλήσεις πακέτων διακοπών για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο ενισχύθηκε κατά 17%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους. Αναφέρεται, επίσης, ότι σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο οι κρατήσεις υστερούν κατά 10%.

Η υψηλή ανάπτυξη της χειμερινής περιόδου δίνει ώθηση στην ταξιδιωτική βιομηχανία

Με τα τρέχοντα επίπεδα κρατήσεων, η Τουρκία και η Αίγυπτος αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των θερινών πωλήσεων που έχουν κλείσει οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μέχρι σήμερα – αυξημένο κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό ήταν πριν από την πτώχευση της FTI.

Η κ. Alexandrea Weigand, Director Sales & Consulting της Travel Data + Analytics, δήλωσε: “Είναι σαφές ότι η πτώχευση του FTI θα αφήσει ορατό σημάδι στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να αναδιανεμηθεί η χωρητικότητα σε άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες – και πόσο γρήγορα θα λάβουν τις επιστροφές τους ιδίως τα νοικοκυριά με περιορισμένο προϋπολογισμό διακοπών”.

Από την άποψη αυτή, η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι πιθανό να εμφανίσει σημάδια επιβράδυνσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εικόνα σχετικά με το εάν τα οικογενειακά νοικοκυριά με μικρότερο προϋπολογισμό διακοπών θα είναι σε θέση να αντέξουν νέες κρατήσεις άμεσα, πριν λάβουν δηλαδή τις επιστροφές από το DRSF. Παρ’ όλα αυτά, τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Παραμένει ισχυρός ο Μάιος

Το μερίδιο του κύκλου εργασιών για τις κρατήσεις χειμερινών διακοπών είναι 2% υψηλότερο από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Συνολικά, σχεδόν το 1/4 του μηνιαίου κύκλου εργασιών τον Μάιο αποδίδεται ήδη σε κρατήσεις διακοπών για την προσεχή χειμερινή περίοδο 2024/25 και τη θερινή περίοδο του επόμενου έτους. Οι πράκτορες βλέπουν μικρή μείωση σε σχέση με το 2023

Όσον αφορά τις πωλήσεις, το 11% από αυτούς έκλεισε την τελευταία στιγμή με αναχώρηση τον Μάιο και το 45% για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Ένα επιπλέον 21% έκανε κράτηση για φθινοπωρινές διακοπές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αύξηση άνω του μέσου όρου στη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές καταγράφεται στις Ανατολικές χώρες προορισμού μεσαίας απόστασης, με την Τουρκία και την Αίγυπτο μόνο να αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής το 30% του συνόλου του τζίρου κρατήσεων για καλοκαιρινές διακοπές μέσω tour operator, παρουσιάζοντας αύξηση 28% από πέρυσι. Σημειώνεται ότι στις χώρες αυτές η παρουσία του FTI ήταν έντονη.