της Εύας Οικονομάκη

Υστέρηση σε επίπεδο ζήτησης για καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb καταγράφει η Ελλάδα για το προσεχές διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη στιγμή που οι χώρες της βόρειας Ευρώπης παίρνουν κεφάλι και αναρριχώνται σταθερά στη σχετική λίστα. Μπορεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η ζήτηση στη χώρα μας να έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 5%, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί εν μέρει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες κατά τους οποίους σημείωνε διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κροατία που σημειώνει οριακή άνοδο 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την Ελβετία να βρίσκεται επίσης στις τελευταίες θέσεις, με αύξηση 6%. Στον αντίποδα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης φαίνεται ότι δίνουν τον ρυθμό, διαπιστώνοντας ενισχυμένη ζήτηση. Συγκεκριμένα, Νορβηγία, Τσεχία και Πολωνία κατέχουν τα σκήπτρα, με αύξηση άνω του 30% σε σχέση με πέρυσι. Πιο αναλυτικά, η Νορβηγία βρίσκεται στο συν 41%, η Τσεχία στο συν 33% και η Πολωνία στο 31% αντίστοιχα συγκριτικά με το 2022. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 17% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ενισχυμένη είναι η ζήτηση για το α’ τρίμηνο του 2024, με άνοδο 18% σε επίπεδο διανυκτερεύσεων.

Η ζήτηση για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων, η Αθήνα στην 7η θέση, συγκαταλέγεται στους 15 top προορισμούς για τα Χριστούγεννα, καταγράφοντας άνοδο σε επίπεδο ζήτησης που ξεπερνά το 50%. H Κρακοβία με αύξηση 73% σε ετήσια βάση, η Πράγα με άνοδο 68%, και η Βιέννη στο συν 61% σε σχέση με πέρυσι πρωτοστατούν σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μεσοσταθμική αύξηση έναντι του 2022 διαμορφώνεται στο 25%.

Τον Σεπτέμβριο, πάντως, οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων παρέμειναν σε γενικές γραμμές υψηλές, με 13 από τις 20 υπό εξέταση χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στη 12η θέση της λίστας, να σημειώνουν θετικό πρόσημο ως προς την πληρότητα σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη άνοδο πληρότητας κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η Αυστρία, με αύξηση 4,1%, ακολούθησε η Τσεχία στο συν 3,9% και την τριάδα συμπλήρωσε η Ισπανία με άνοδο 3,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η άνοδος που καταγράφηκε αποδίδεται στην αυξημένη προσφορά. Είναι ενδεικτικό ότι η Τσεχία σημείωσε αύξηση 31,3% σε επίπεδο ζήτησης, με την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς να διαμορφώνεται στο 14,5%.

Αντίθετα, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία υστέρησαν σε επίπεδο πληρότητας, με τη μείωση να ανέρχεται στο 5,5%, 5,9% και 15,1% αντίστοιχα. Και μπορεί η Νορβηγία να σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης, στο 43,8% σε ετήσια βάση μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο η αύξηση της προσφοράς στο 49,2% ήταν υψηλότερη, οδηγώντας σε μείωση πληρότητας κατά 0,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εικόνα του Σεπτεμβρίου

Η ζήτηση σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 19,7% τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την… επιστροφή σε διψήφια αύξηση της ζήτησης που παρατηρήθηκε φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα της προσφοράς οδήγησε σε πτώση πληρότητας 4,3%, ωστόσο η πληρότητα ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο (+1,5% σε ετήσια βάση), καθώς η άνοδος της ζήτησης υπερέβη την αύξηση της προσφοράς κατά 14,2% ετησίως.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ζήτηση για φθινοπωρινές αποδράσεις είναι φέτος εντονότερη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που περιορίζει την ψαλίδα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Όπως αποτυπώνεται στα σχετικά στοιχεία, η ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέρυσι μειώθηκε σε ποσοστό 30,8% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, το ποσοστό αυτό φέτος έχει μειωθεί στο 23,1%, χάρη στις προσφορές και την τάση που ενισχύεται για διακοπές στα άκρα της σεζόν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πέρυσι η χώρα μας σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 30%, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 30%. Η πτώση της ζήτησης μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου συρρικνώθηκε φέτος περισσότερο για τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχία.