της Εύας Οικονομάκη
Με ανοδικούς ρυθμούς «έτρεξε» η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους, με 13,6 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb να έχουν καταγραφεί το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Ιούνιο οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού κατέγραψαν άνοδο σε ποσοστό που προσεγγίζει το 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ξεπερνώντας κατά τι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινήθηκε πέριξ του 18%.
Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα τερμάτισε στη 10η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με τη Μάλτα να φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με σημαντική αύξηση 45,8% σε ετήσια βάση. Ακολούθησε η Λιθουανία στο συν 28,1%, με τη Σουηδία στο συν 27,4% να συμπληρώνει την τριάδα. Πάνω από την Ελλάδα βρέθηκαν επίσης Φινλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Δανία.
Οι έτεροι ανταγωνιστές της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έμειναν αρκετά πίσω, με άνοδο κατά 16%, 15% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τον Ιούνιο καταγράφηκαν οι περισσότερες διανυκτερεύσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 6 εκατ., με το α’ δίμηνο του έτους να σημειώνει τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Σε επίπεδο εξαμήνου, μπροστά από τη χώρα μας, παρουσιάζοντας καλύτερα νούμερα αναρριχήθηκαν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Πολωνία.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Τον Απρίλιο του 2024, σημειώθηκαν 53,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση 1,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, ο Μάιος κατέγραψε αύξηση με 73 εκατ. διανυκτερεύσεις μέσω πλατφορμών, με άνοδο 31,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ενώ και ο Ιούνιος σημείωσε θετικό πρόσημο με 82,3 εκατ. και άνοδο 17,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Τον Ιούνιο τις χαμηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις κατέγραψαν το Βέλγιο (+2,6%), τις Κάτω Χώρες (+3,3%) και τη Σλοβενία (+6,0%).