Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η αειφορία στον τουρισμό ήταν ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία δύο χρόνια, με την πανδημία Covid-19 να έχει επιταχύνει σκέψεις και διαδικασίες σε αυτό το πλαίσιο.

Ενώ πολλές συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από τα μέσα μεταφοράς, τη μη σπάταλη στην διαμονή ή την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων, δεν έχουν ειπωθεί πολλά για τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ίδιων των διακοπών.

Μέχρι στιγμής μόνο η περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία έχει δηλώσει τη φιλοδοξία της να γίνει πρότυπο για τον αειφόρο τουρισμό σκι.

Μια «σταθερή διαδικασία»

Ο χειμερινός τουρισμός παίζει απίστευτα σημαντικό ρόλο για το Τιρόλο, με 2,8 εκατομμύρια τουρίστες να έχουν περάσει τον χειμώνα στον προορισμό πριν από την πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με τοπικούς ειδικούς, ο βιώσιμος τουρισμός σκι δεν είναι φαντασία, αλλά μια πολύ πιθανή πραγματικότητα.
Και εναπόκειται πρωτίστως στους πολιτικούς να θέσουν βιώσιμες συνθήκες πλαισίου για να «εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της βιωσιμότητας».

Η ποδηλασία θα πρέπει να προωθηθεί περισσότερο, για παράδειγμα, και οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα δεν είναι η τεχνική πτυχή, αλλά η πολιτιστική και ψυχολογική.

«Η λογική απόφαση για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά είναι σαν να βουρτσίζεις τα δόντια σου, πρέπει να γίνει μια σταθερή διαδικασία ώστε να καθιερωθεί», λέει η παγετωνολόγος Andrea Fischer, από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Όπως υπογραμμίζει έχει φτάσει ο καιρός γι’ αυτό. Το CO2 στην ατμόσφαιρα οδηγεί σε υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και, ως εκ τούτου, είναι μια κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης.
Στις Άλπεις, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς τα τελευταία εκατό χρόνια, διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε πολλά μέρη, το σκι εξαρτάται ήδη από το τεχνητό χιόνι. Στην Αυστρία, το 2019 υπήρχε τεχνητό χιόνι στο 70% των πλαγιών.

Η χώρα έχει επενδύσει περισσότερα από 1,3 δις ευρώ στην απαραίτητη τεχνολογία από το 2000, ενώ ορισμένες μεγάλες χιονοδρομικές περιοχές ασχολούνται πλέον με «καλλιέργεια χιονιού». Συλλέγουν και συντηρούν το ανοιξιάτικο χιόνι στη σκιά μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Andrea Fischer πιστεύει ότι η Αυστρία και οι Άλπεις βρίσκονται σε «καλή θέση» σε σύγκριση με άλλους προορισμούς που επηρεάζονται από τον υπερτουρισμό.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά σε μια εποχή που η πανδημία έχει πυροδοτήσει μια πολύ «βαθιά και ειλικρινή διαδικασία σκέψης στη χώρα», για το θέμα.

Ένα παράδειγμα προς μίμηση

Ένα παράδειγμα προς μίμηση με την έννοια του βιώσιμου τουρισμού σκι θα μπορούσε να είναι το φυσικό πάρκο Kaunertal στην Αυστρία.
Το πάρκο επεκτάθηκε κατά 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 220 το 2021 με πρωτοβουλία της περιοχής και τώρα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος μιας οροσειράς ύψους έως 3.500 μέτρων.

Η περιοχή σκι του Kaunertal βρίσκεται επίσης σε άμεση γειτνίαση με το φυσικό πάρκο.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η κοινότητα των 600 ατόμων του Kaunertal έλαβε το βραβείο «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).

Η περιοχή επωφελείται πολύ από το φυσικό πάρκο, ειδικά όταν πρόκειται για τη μετάβαση προς τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς το Φυσικό Πάρκο Kaunertal αντιπροσωπεύει βασικά πρότυπα ποιότητας.

«Οι φυσικοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο με φειδώ και «έξυπνα», κατέστησε σαφές ο Ernst Partl, διευθύνων σύμβουλος του πάρκου.

Η περιοχή σκι του παγετώνα έχει χάσει ορισμένους αναβατήρες τα τελευταία χρόνια λόγω της υποχώρησης του παγετώνα.

Αλλά τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους τέθηκε σε λειτουργία ένας νέος δεκαθέσιος. Κι αυτό είναι ένας εμπλουτισμός για την περιοχή του σκι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «βελτίωσε το τουριστικό δυναμικό της περιοχής» από το οποίο τελικά επωφελήθηκε άμεσα ο ντόπιος πληθυσμός. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι «κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της βιωσιμότητας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βιώσιμος τουρισμός σκι θα αποτελέσει πυλώνα για την τουριστική βιομηχανία στο Τιρόλο στο μέλλον. Και ίσως το όμορφο χωριό Kaunertal θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο εν όψει ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη βιομηχανία.