του Χάρη Ντιγριντάκη
Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα επέκτασης των δικτύων τους οπτικών ινών -με αιχμή του δόρατος το Fiber to the Home.
Η ψηφιακή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την πανδημία του covid-19 που έχει αυξήσει δραματικά την ανάγκη των νοικοκυριών για τηλεργασία, τηλε-εκπαίδευση, ψυχαγωγία στο σπίτι, έχουν αναγάγει το internet υψηλών ταχυτήτων σε αγαθό πρώτης ανάγκης.
Τί συμβαίνει λοιπόν όταν το WiFi του σπιτιού ή του γραφείου μας δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις καθημερινές μας ανάγκες;
Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες οδηγίες για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μέγιστη ταχύτητα και κάλυψη WiFi Internet παντού μέσα στο σπίτι ή την επιχείρησή από τους ειδικούς του ΟΤΕ :
1.Επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα. Σε ένα νοικοκυριό σήμερα, είναι συνήθως συνδεδεμένες στο Internet γύρω στις πέντε συσκευές ταυτόχρονα. Η προτεινόμενη ταχύτητα για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών, όπως η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, η ψυχαγωγία στο σπίτι, είναι τα 50Mbps και ιδανικά τα 100-200 Mbps.
2. Αυξάνουμε την ταχύτητα του σταθερού Internet, μέσω δικτύου κινητής. Σε περίπτωση που το δίκτυο οπτικών ινών, δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή τους, και το πρόγραμμα που διαθέτουν δεν μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω, οι καταναλωτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του δικτύου κινητής για να βελτιώσουν τις ταχύτητες και την κάλυψη του WiFi μέσα στο σπίτι.
Μία τέτοια λύση είναι το COSMOTE Home Speed Booster, που μέσω του δικτύου COSMOTE 4G μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα Internet στο σπίτι έως και 60Μbps.
Επιπλέον όφελος; Συνδυάζοντας ταχύτητες σταθερής και κινητής, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης της σταθερής τους σύνδεσης, οι χρήστες παραμένουν online.
3. Αποκτούμε ρούτερ τελευταίας τεχνολογίας. Το ρούτερ είναι αυτό που μας συνδέει με το Internet και επιτρέπει σε όλες τις συσκευές να συνδέονται με WiFi. Αν συνδέονται αρκετές συσκευές ταυτόχρονα, τότε χρειάζεται να έχουμε ένα πιο ισχυρό ρούτερ, ώστε να μην υπάρχει απώλεια ταχύτητας.
Vodafone
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Vodafone η απόδοση του Wi-Fi στο σπίτι επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του, η διαμόρφωση του χώρου, καθώς και η θέση του router. Αν το router δεν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, τότε ενδεχομένως το σήμα του Wi-Fi δεν μπορεί να φτάσει σε όλο το σπίτι, διότι συναντά εμπόδια, πχ τοίχους, έπιπλα κ.α.
Η λύση για αυτό είναι η μετακίνηση του router σε κεντρικό σημείο ή η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού (extenders, power lines) που μπορεί να επεκτείνει την κάλυψη του ασύρματου δικτύου για να μπορεί ο χρήστης να απολαμβάνει Giga Wi-Fi εμπειρία παντού.
Επιπλέον, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές όπως το ασύρματο τηλέφωνο, που μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές στο σήμα του Wi-Fi, καλό θα ήταν να μην είναι τοποθετημένες σε πολύ κοντινή απόσταση από τον εξοπλισμό.
Σημαντικός παράγοντας επίσης, είναι και ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν το Wi-Fi ταυτόχρονα, καθώς και το είδος της χρήσης (πχ. video streaming).
Τέλος αν το router ή οι συσκευές που χρησιμοποιούνται, όπως για παράδειγμα το laptop, είναι σχετικά παλιές, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει και περιορισμένες δυνατότητες της σύνδεσης.
Για την αποτελεσματικότερη, πιο ομαλή και ασφαλή λειτουργία των εφαρμογών τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, η πιστοποιημένη σε θέματα τεχνολογίας, ΟμάδαReady της Vodafone, συμβουλεύει τους καταναλωτές κατά τις ώρες 09:00 π.μ. έως τις 6:00μμ, που αποτελούν ώρες αιχμής:
• να περιορίζεται όσο είναι εφικτό, η παράλληλη χρήση εφαρμογών ψυχαγωγίας, online gaming, streaming περιεχομένου κτλ.
• Εφόσον είναι δυνατόν, η αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων, όπως και η αποστολή μεγάλων αρχείων να γίνεται εκτός των παραπάνω χρονικών ορίων ή και να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους.
• Είναι σημαντικό επίσης το λογισμικό των οικιακών συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο να διατηρείται πάντα ενημερωμένο, σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών.
WIND
Όπως σημειώνει ο Διευθυντής Καταστημάτων WIND κ. Αλέξανδρος Γλύκας υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι οι οποίοι, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση σύνδεσης στις νέες τεχνολογίες οπτικής ίνας, θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε υψηλότερες ταχύτητες.
Ειδικότερα :
1.Αναβαθμίζουμε την σύνδεση μας σε γρηγορότερες ταχύτητες
Η τελική ταχύτητα της σύνδεσης επηρεάζεται από την τοποθεσία του σπιτιού. Πλέον είναι διαθέσιμες ταχύτητες 50, 100 και 200 Mbps, μέσα από τα sites των παρόχων μπορούμε να τσεκάρουμε τις διαθέσιμες ταχύτητες στην περιοχή μας και αντίστοιχα να αναβαθμίσουμε τη σύνδεση μας.
2.Τοποθετούμε το router στην κατάλληλη θέση
Το ιδανικό σημείο για να πετύχουμε ευρύτερη κάλυψη είναι στο κέντρο του σπιτιού. Προτείνεται να απομακρύνουμε άλλες ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται κοντά στο router καθώς και να μειώσουμε τα εμπόδια ανάμεσα σε αυτό και στην ασύρματη συσκευή που χρησιμοποιούμε.
3.Ενδυναμώνουμε την κάλυψη WiFi
Μπορούμε να τοποθετήσουμε WiFi extender ή power line adapters, εξοπλισμοί οι οποίοι διευρύνουν την κάλυψη σε κάθε γωνιά του σπιτιού μας.
4.Κάνουμε ενημέρωση λογισμικού συσκευών
5.Τσεκάρουμε ότι τα καλώδια είναι σε καλή κατάσταση
Λόγω των απαιτήσεων που έχουν οι εφαρμογές τηλεκπαίδευσης αλλά και τηλεργασίας θα πρέπει να αυξήσουμε στο μέγιστο τη δυνατότητα της γραμμή μας.
•Κλείνουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να καταναλώνει ταχύτητα (torrent client, skype, IPTV, YouTube κτλ)
•Προτιμούμε για εκείνες τις ώρες την σύνδεση με καλώδιο Ethernet και όχι μέσω WiFi.
•Εάν είναι αδύνατο να συνδεθούμε με καλώδιο, τότε τοποθετούμε τον υπολογιστή κοντά στο modem, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια (πχ τοίχος)
•Πριν ξεκινήσουμε την εργασία μας ή την τηλεκπαίδευση, κάνουμε επανεκκίνηση στο modem και στον υπολογιστή.