O υπερτουρισμός αποτελεί φαινόμενο της εποχής μας για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς με τις πόλεις που «δεινοπαθούν» να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Richard Hammond, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Green Traveler, οι τουρίστες ανταποκρίνονται γενικά στην ιδέα να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στους προορισμούς που επισκέπτονται.

Με αυτό το πνεύμα, η Telegraph Travel δημοσίευσε  μερικά βασικά πράγματα που μπορούν να υιοθετήσουν οι ταξιδιώτες για να κάνουν τους προορισμούς καλύτερους για τους ντόπιους, το περιβάλλον και, τελικά, τους ίδιους.

  1. Σκεφτείτε να πάτε κάπου αλλού
    Εάν σκέφτεστε να ταξιδέψετε σε ένα δημοφιλή προορισμό με πολύ τουρισμό, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις με προορισμούς με λιγότερο τουρισμό.
  2. Αποφύγετε τις πολυσύχναστους προορισμούς
    Είτε πρόκειται για τη Βαρκελώνη είτε για τη Μποτσουάνα, θα υπάρχουν πάντα πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν στις τοποθεσίες” honeypot “που όλοι γνωρίζουν”. Εάν κάνετε λίγη έρευνα συχνά μπορείτε να επισκεφτείτε μια παρόμοια τοποθεσία αλλού αλλά να έχετε μια πολύ καλύτερη εμπειρία επειδή υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που την επισκέπτονται.
  3. Πηγαίνετε σε άλλη χρονική περίοδο
    Ένας προφανής τρόπος να μειωθεί η πίεση σε έναν προορισμό – και να υπάρξει μια καλύτερη εμπειρία του τόπου – είναι να αποφύγετε την επίσκεψη όταν υπάρχει κοσμοσυρροή.
  4. Αφήστε τον τουριστικό οδηγό για μια ημέρα
    Περιηγηθείτε στον προορισμό που επιεκέπτεστε χωρίς τις πληροφορίες ενός τουριστικού οδηγού. Απλά πηγαίνετε εκεί και χαθείτε, ακολουθήστε…. “τη μύτη σας”. “Εάν οι άνθρωποι σκέφτονταν:« Σε αυτό το ταξίδι θα βιώσω πέντε πράγματα που δεν μπορώ να βρω σε έναν οδηγό», τότε ίσως όλοι θα είχαν μια καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία».
  5. Μείνετε σε κατάλυμα που ανήκει σε τοπικό επίπεδο
    Τα κέρδη από ξενοδοχεία που ανήκουν σε ντόπιους είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν στην τοπική οικονομία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τις διεθνείς αλυσίδες, οι οποίες τείνουν να καταλαμβάνουν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και συνεπώς να απασχολούν περισσότερους ανθρώπους (και να έχουν υψηλότερο κύκλο εργασιών).
  6. Κάντε ερωτήσεις
    Ποιο από τα τρόφιμα που σερβίρονται στο ξενοδοχείο σας προέρχεται από την τοπικό κοινωνία;  Το ξενοδοχείο σας ακολουθεί πρακτικές για να μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ;
    Αν το ξενοδοχείο φαίνεται να κάνει ελάχιστα για να στηρίξει την τοπική οικονομία ή να προστατεύσει το περιβάλλον τότε ίσως αξίζει να σκεφτείτε να πάρετε τα χρήματά σας αλλού.
  7. Μάθετε την τοπική γλώσσα
    Εάν μπορείτε να συζητήσετε με τους ντόπιους στη γλώσσα τους, αυτό σίγουρα θα τους κάνει να αισθανθούν πιο άνετοι.
  8. Προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα
    Ένα από τα μεγάλα ζητήματα στη Βενετία είναι ο μεγάλος αριθμός των τοπικών καταστημάτων που έχουν κλείσει για να ανοίξουν δρόμο για τα πολυκαταστήματα με σουβενίρ. Με αυτό το σκεπτικό οι τουρίστες θα έκαναν καλά να αποφύγουν να αγοράσουν φτηνά αναμνηστικά (τα οποία πιθανότατα είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό).