Οι υπουργοί Τουρισμού των εθνών της G20 έχουν δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους. Με στόχο να θέσουν τη βιωσιμότητα στην καρδιά της ανάκαμψης του τουρισμού και της μελλοντικής ανάπτυξης.
Η υλοποίηση του Πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) AlUla έγινε δεκτή από τους υπουργούς Τουρισμού της G20 ως εργαλείο για την επίτευξη ενός δικαιότερου και πιο περιεκτικού τομέα. Για την χωρίς αποκλεισμούς κοινοτική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού.
Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Προεδρίας της G20 2020, ο UNWTO και η Ομάδα Εργασίας Τουρισμού της G20 ανέπτυξαν το Πλαίσιο AlUla.
Με στόχο να προωθήσουν περαιτέρω τη συμβολή του τομέα ως αποτελεσματικό μέσο για δικαιότερη ανάπτυξη και προώθηση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs).
Το πλαίσιο παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις και εργαλεία. Που αφορούν στην υποστήριξη τόσο των κυβερνήσεων όσο και όλων των άλλων βασικών ενδιαφερομένων στον τουριστικό τομέα. Συμπεριλαμβανομένων:
- Περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων.
- Ιδιωτικού τομέα.
- Βιομηχανικών ενώσεων.
- Της κοινωνίας των πολιτών, των κοινοτήτων και των τουριστών.
Προωθεί μια πραγματικά ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κοινωνική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μέσω του τουρισμού.
Τα έθνη της G20 μπορούν να δώσουν το παράδειγμα
«Καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού, πρέπει να ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας για να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη του τουρισμού θα μοιράζονται όλοι, είπε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.
Συγχαίρω τη Σαουδική Προεδρία που έδωσε την ανάπτυξη της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς μέσω του τουρισμού στην καρδιά της Ατζέντας της G20.
Και καλώ τις χώρες της G20 να ακολουθήσουν αυτό το όραμα. Και να αγκαλιάσουν τον τουρισμό ως αποτελεσματικό μέσο για την ένταξη και τη βιωσιμότητα”.
Ο τουρισμός στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών
Ζητώντας ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις Δημόσιου-Ιδιωτικού-Κοινοτικού, το πλαίσιο περιλαμβάνει ένα σύνολο συγκεκριμένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Που βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες δράσης:
- Ενδυνάμωση.
- Προστασία.
- Ευημερία.
- Συνεργασία.
Προσδιορίζει περαιτέρω τους βασικούς τομείς μέτρησης για τον αντίκτυπο του τουρισμού στις κοινότητες σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Μέτρησης Αειφόρου Τουρισμού, με επικεφαλής τον UNWTO.
Μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών της G20 για την ανάπτυξη της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς μέσω του τουρισμού που εγκρίθηκαν στη συνάντηση, είναι η σημασία του να τεθεί ο τουρισμός στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Οι κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν περαιτέρω τη σημασία της ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου, των αγορών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Της επαρκούς κοινωνικής προστασίας και της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ως βασικών συντελεστών στα ταξίδια και τον τουρισμό.
Καθώς και στην προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών και στη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλα.