Ο εθελοντικός τουρισμός, που αφορά ταξίδια σε προορισμούς με σκοπό την παροχή βοήθειας, μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες να ανακάμψουν, έπειτα από μια φυσική καταστροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS).

  • Όταν ο εθελοντικός τουρισμός γίνεται με ηθικό τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και την κοινότητα, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του προορισμού.
  • Μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ηθικής ανταμοιβής για τους εθελοντές.

“Όταν μία καταστροφή – πυρκαγιά, πλημμύρα, κυκλώνας ή σεισμός – πλήττει έναν τουριστικό προορισμό, οι τουρίστες, όπως είναι φυσικό παραμένουν μακριά, αφήνοντας τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν μόνες τις απώλειες, δήλωσε ο διδάκτορας Τουρισμού στο UTS, David Beirman.
Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που αισθάνονται μια φυσική περιέργεια και επιθυμία να βοηθήσουν, είναι πρόθυμοι για εμπειρίες όπου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους ντόπιους και να κάνουν τη διαφορά”.

Το παράδειγμα του Νεπάλ

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας έρευνας για τον εθελοντικό τουρισμό, που βοήθησε στην ανάκαμψη του Νεπάλ μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2015.
Ο σεισμός των 8,1 Ρίχτερ, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους και τραυμάτισε 22.000 και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.
Τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό, ο διεθνής τουρισμός μειώθηκε κατά 50%. Η Pacific Asia Travel Association και οι ηγέτες της τουριστικής βιομηχανίας του Νεπάλ, προώθησαν τον εθελοντικό τουρισμό.

Πως ο εθελοντικός τουρισμός βοήθησε το Νεπάλ να ανακάμψει

Το Νεπάλ δημιούργησε συνθήκες ώστε οι διεθνείς τουρίστες να μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά ένα ευρύ φάσμα έργων. Όπως η ανοικοδόμηση σπιτιών και σχολείων, η βοήθεια σε νοσοκομεία, η υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων και η αποκατάσταση της βιώσιμης γεωργίας.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το έτος του σεισμού το 2015, οι διεθνείς τουρίστες που επισκέφτηκαν το Νεπάλ, ήταν λιγότεροι από 600.000. Μετά την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, ο αριθμός των διεθνών τουριστών που επισκέφτηκαν το Νεπάλ, έφτασε στα περίπου 1,2 εκατομμύρια το 2018. Και το 2019, αυξήθηκε περαιτέρω.