Σύνταξη: tourismtoday.gr

Χρόνο με το χρόνο, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) μεταμορφώνει θεμελιωδώς τον τομέα του τουρισμού αλλάζοντας βαθιά τον τρόπο λειτουργίας των διαφορετικών εσωτερικών διαδικασιών.

Από τη μία πλευρά, ο τουρισμός IoT επιτρέπει τη βελτιωμένη διαχείριση των εσόδων και των λειτουργικών εξόδων.
Από την άλλη πλευρά, επιτρέπει μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και εμπλουτισμό της εμπειρίας του πελάτη.

Το IoT εισβάλλει σταδιακά στον επαγγελματικό κόσμο. Οι εκτυπωτές, οι υπολογιστές και άλλα προϊόντα γίνονται ήδη έξυπνα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία είναι αναμφίβολα σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτεί πλήρως όλα αυτά τα οφέλη.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας.

Τι είναι το IoT

Το IoT είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε οποιοδήποτε σύστημα υπολογιστικών συσκευών ή μηχανών που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ασύρματου δικτύου.

Το IoT περιλαμβάνει όλες τις συσκευές και τις συσκευές εξοπλισμένες με συνδεσιμότητα δικτύου που τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να λαμβάνουν και να μοιράζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τους χρήστες τους.

Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ένα διασυνδεδεμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού μέσω αυτόνομων οχημάτων έως έξυπνες πόλεις με εκατοντάδες διαφορετικά διασυνδεδεμένα αντικείμενα.

Τουρισμός IoT και οι ευκαιρίες για τους ενδιαφερόμενους φορείς

Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τουρισμό, η Ευρώπη υποδέχεται σχεδόν 800 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Για να διατηρήσουν αυτή τη θέση, οι επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να καινοτομούν συνεχώς τις προσφορές τους και να προσαρμόζονται στις ανάγκες των νέων ταξιδιωτικών προφίλ.

Μιλάμε συγκεκριμένα για χρήστες κινητών και για παράδειγμα ψηφιακούς νομάδες (digital nomads).

Έχοντας αυτό κατά νου, οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το IoT και η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT) είναι μεταξύ των τάσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση έξυπνων συσκευών επιτρέπει την αυτοματοποίηση διαφόρων διαδικασιών σε ξενοδοχεία και τα δωμάτιά τους ή ακόμα και σε αεροπλάνα.

Σε μεγάλο βαθμό, ο τουρισμός IoT επιτρέπει τη δημιουργία όσων είναι κοινώς γνωστοί ως έξυπνοι προορισμοί.

Αυτοί οι προορισμοί υψηλής πολυπλοκότητας αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών μάρκετινγκ καθώς και των διαδικασιών παραγωγής.

Κι όλα αυτά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να επιτύχουν τον στόχο τους για βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα το IoT προσφέρει στους τουρίστες περισσότερο έλεγχο και καλύτερη εμπειρία πελάτη από ποτέ. Βελτιστοποιεί το ταξίδι των τους και τους προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζονται σε πραγματικό χρόνο στην κινητή συσκευή τους.

Επιπλέον, ο τουρισμός IoT επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των αναγκών του επισκέπτη. Πράγματι, ως κανάλι επικοινωνίας από μόνο του, τα συνδεδεμένα αντικείμενα μπορούν να συλλέγουν και να ανακτούν εκμεταλλεύσιμα δεδομένα από τη συνδεσιμότητα του ίδιου του πελάτη.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου να βελτιώσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κάθε παράγοντα χάρη στα Big Data.

Στην πραγματικότητα, το τουριστικό IoT επιτρέπει την εφαρμογή πιο έξυπνων και παραγωγικών στρατηγικών, κυρίως επιτρέποντας την πρόβλεψη μελλοντικών σεναρίων. Και αυτό, για όλη την αλυσίδα αξίας του τουριστικού προορισμού.

Εφαρμογές IoT για τον Τουρισμό

Αν και μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές του IoT παραμένει ο αυτοματισμός σπιτιού στο πλαίσιο της έξυπνης φιλοξενίας, το IoT στον τουρισμό και τα ταξίδια δεν εστιάζει μόνο στην ανάπτυξη του «συνδεδεμένου δωματίου». Το τουριστικό IoT μπορεί να βελτιώσει τις επιχειρηματικές χρήσεις.

Στην τουριστική βιομηχανία, το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους ακόλουθους τρόπους, μεταξύ άλλων:

Προσαρμογή

Το Tourism IoT επιτρέπει υψηλότερο επίπεδο εξατομίκευσης στα ξενοδοχεία και στις πτήσεις. Μεταξύ άλλων, το IoT επιτρέπει στους πελάτες να έχουν καλύτερο έλεγχο και πρόσβαση σε διαφορετικές υπηρεσίες μέσω μιας κεντρικής συσκευής ή της δικής τους κινητής συσκευής. Επιπλέον, με το IoT, οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να επιτρέψουν στον πελάτη να συνδέσει όλες τις συνδεδεμένες συσκευές του στο δίκτυο WiFi. Στη συνέχεια, θα μπορούν να απολαύσουν μια εμπειρία σαν το σπίτι.

Το ευφυές ταξίδι

Χάρη στον τουρισμό IoT, είναι επίσης δυνατό να εξορθολογιστεί η εμπειρία του πελάτη όσο το δυνατόν περισσότερο. Και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Από τη μία πλευρά, στα αεροδρόμια, οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να στείλουν απευθείας μια ειδοποίηση στις κινητές συσκευές των επιβατών, όταν οι αποσκευές τους είναι κοντά. Αυτό τους επιτρέπει να τις εντοπίσουν πιο γρήγορα.

Από την άλλη πλευρά, στα ξενοδοχεία, το IoT επιτρέπει μια πιο απρόσκοπτη διαδικασία check-in.

Αυτό, επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν check-in αυτόματα από τα smartphone τους, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν στη ρεσεψιόν. Οι ηλεκτρονικές κάρτες κλειδιών αποστέλλονται απευθείας στα smartphone των πελατών.

Στα εστιατόρια, οι αισθητήρες μπορούν να ειδοποιήσουν το προσωπικό του εστιατορίου για την άφιξη ενός πελάτη. Καθώς και να παρέχουν αυτόματα τον σωστό αριθμό τραπεζιού.

Ευφυής κατανάλωση ενέργειας

Η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα για τον τουριστικό τομέα. Και είναι πλέον εφικτή χάρη στις συσκευές IoT.

Τα συνδεδεμένα αντικείμενα μπορούν να βελτιώσουν την προσαρμογή και επιτρέπουν επίσης στις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους τους για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό οφείλεται στην προγνωστική συντήρηση.

Στα ξενοδοχεία, για παράδειγμα, τα νέα συστήματα επιτρέπουν συνεχή έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου. Αυτό βελτιστοποιεί το ενεργειακό κόστος διασφαλίζοντας ότι η θέρμανση λειτουργεί μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητη.

Η ίδια αρχή μπορεί να εφαρμοστεί και στον φωτισμό. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας των λαμπτήρων. Αυτό, σύμφωνα με την ένταση του φυσικού φωτός.

Δεδομένα τοποθεσίας

Χάρη στο τουριστικό IoT, οι επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου μπορούν επίσης να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των πελατών. Έτσι μπορούν να τους στείλουν συγκεκριμένες πληροφορίες, την πιο κατάλληλη στιγμή ανάλογα με την τοποθεσία τους.

Συντήρηση και επισκευές

Το IoT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στις ίδιες τις συσκευές να εκτελέσουν καλά τον ρόλο τους. Αυτό γίνεται παρέχοντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση λειτουργίας τους. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που επιτρέπει την επισκευή ή την αντικατάσταση συσκευών την κατάλληλη στιγμή.