Ο κάποτε αναπτυσσόμενος τουριστικός τομέας στην Πορτογαλία υπέστη πλέον τα χειρότερα αποτελέσματά του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 πέρυσι, καθώς η πανδημία του  και οι επακόλουθοι περιορισμοί γείωσαν τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο και κράτησαν τους επισκέπτες μακριά. .

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ) είπε ότι μόλις κάτω από 4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες έμειναν σε πορτογαλικά ξενοδοχεία το 2020, σχεδόν 76% υποχώρησαν από 16,4 εκατομμύρια το 2019, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους μειώθηκε 75% στα 12,3 εκατομμύρια , το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984. Ο τουρισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της Πορτογαλίας από την οικονομική κρίση και το χρέος του 2010.

Οι διανυκτερεύσεις από τους Βρετανούς, μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της χώρας, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 78% από πριν από ένα χρόνο. Υπήρξε επίσης μια τεράστια πτώση στις κινεζικές και αμερικανικές αγορές, μειώνοντας 82% και 87% αντίστοιχα. Τα συνολικά έσοδα του ξενοδοχείου μειώθηκαν 66% πέρυσι, ανέφερε η ΙΝΕ, εν μέρει από τον τοπικό τουρισμό.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ετοιμάζει ένα πακέτο υποστήριξης για τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων καθυστερημένων προγραμμάτων αποπληρωμής δανείων, χρεωστικών τίτλων και επιχορηγήσεων, αφού η ξενοδοχειακή ένωση της Πορτογαλίας προειδοποίησε ότι 100.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν το 2021 εάν δεν έλαβε στοχευμένη υποστήριξη.

Μια χώρα με πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, η Πορτογαλία τα πήγε καλύτερα από άλλα έθνη στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά το 2021 έφερε μια καταστροφική αύξηση στις λοιμώξεις και τους θανάτους, αναγκάζοντας την επιβολή αυστηρού κλειδώματος τον περασμένο μήνα. Σχεδόν 15.321 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το COVID-19 στην Πορτογαλία, με σωρευτικές λοιμώξεις στα 785.756.