Η κατάρρευση του αριθμού επισκεπτών εν μέσω της πανδημίας προσφέρει στους προορισμούς μια νέα ευκαιρία να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Πριν από μερικούς μήνες τα γκράφιτι στους τοίχους της Βαρκελώνης “Tourists Go Home” έδιωχναν τους τουρίστες.

Και τώρα που οι τουρίστες έχουν φύγει, η πόλη – που μαζί με άλλες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό – φοβάται την οικονομική κατάρρευση. Και καταρτίζει βιαστικά σχέδια για να προσελκύσει τους επισκέπτες πίσω.

Οι εμπορικές ενώσεις προβλέπουν ότι τουλάχιστον το 15% των επιχειρήσεων και ένα στα τέσσερα εστιατόρια στο κέντρο της Βαρκελώνης θα κλείσει μόνιμα ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.

Και οι προοπτικές είναι εξίσου δυσοίωνες σε άλλους αστικούς τουριστικούς προορισμούς, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Αλλά ο Covid-19 ενώνει δημάρχους κάποιων από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, ακαδημαϊκούς και αστικούς μελετητές σε ένα κοινό μήνυμα:
Η κατάρρευση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που προκαλείται από τον ιό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τις πόλεις που μαστίζονται από τον μαζικό τουρισμό να επανεξετάσουν τις επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο Barbora Hrubá, του τουριστικού πρακτορείου της Πράγας, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα της Τσεχίας θέλει έναν «διαφορετικό τύπο επισκέπτη».

Ο Xavier Marcé, αρμόδιος για τον τουρισμό σύμβουλος της Βαρκελώνης, είπε: «Δεν θέλω περισσότερους τουρίστες, θέλω περισσότερους επισκέπτες».

«Είμαστε μια πόλη σε κρίση και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Paola Mar, ομόλογός του στη Βενετία.

«Θέλουμε να έχουμε μια βιώσιμη οικονομία επισκεπτών που να μην βλάπτει τη βιωσιμότητα της πόλης μας», δήλωσε η Heleen Jansen, συντονιστής εταιρικών επικοινωνιών στο Άμστερνταμ.

Ωστόσο, οι καλές προθέσεις είναι ένα πράγμα, συγκεκριμένες προτάσεις άλλο. Σύμφωνα με την Janet Sanz, αναπληρωτή δήμαρχο της Βαρκελώνης, οι πόλεις που έχουν εξαρτηθεί από τον τουρισμό πληρώνουν το τίμημα για την ύπαρξη μονοπολιτισμικής οικονομίας και τώρα η πρόκληση είναι η διαφοροποίηση.

  • Η Βαρκελώνη, με πληθυσμό 1,6 εκατομμυρίων, δέχτηκε 30 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.
  • Η Βενετία, 270.000 κάτοικοι, 25 εκατομμύρια επισκέπτες.
  • Το Άμστερνταμ, με πληθυσμό 873.000, καλωσόρισε 19 εκατομμύρια τουρίστες.

Στη Βενετία, ο μαζικός τουρισμός θεωρείται τα τελευταία χρόνια ως απειλή για την επιβίωση της πόλης. Αλλά τώρα η συζήτηση έχει στραφεί στο πώς θα επιβιώσει η πόλη με λιγότερους επισκέπτες.

Οι τουρίστες επιστρέφουν στην πόλη από τότε που έχει μειωθεί το κλείδωμα του ιού. Η πλειοψηφία ταξιδεύει με αυτοκίνητο από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Αλλά πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και εκείνα που είναι ανοιχτά έχουν πληρότητα περίπου 30%.

«Αυτή είναι η στιγμή για προβληματισμό, δήλωσε ο Paola Mar. Ενώ η πόλη δεν έχει ακόμη σχεδιάσει τολμηρά μέτρα για την καλύτερη διαχείριση του τουρισμού στο μέλλον, μερικές μικρότερες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζονταν σε τουρίστες έχουν υπογράψει συμφωνία με το συμβούλιο και τα πανεπιστήμια της Βενετίας για ενοικίαση τώρα σε φοιτητές. Είναι ένα καλό σημάδι».

Άλλες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο της Airbnb που ανέβασε τα ενοίκια και οδήγησε τους κατοίκους πόλης.

Η Jaime Palomera, εκπρόσωπος της Ένωσης ενοικιαστών της Βαρκελώνης, επιθυμεί να ανακληθούν οι χιλιάδες άδειες τουριστικών διαμερισμάτων που παραχωρήθηκαν διαρκώς από την καταλανική κυβέρνηση το 2011.

Λέει επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει κατά του να αφήνει μονόκλινα δωμάτια στους τουρίστες, ένα κενό που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να ξεφύγουν από το νόμο που απαγορεύει την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων.

Όπως και στη Βαρκελώνη, μεγάλο μέρος της αντιπάθειας των Βενετών απέναντι στους τουρίστες επικεντρώθηκε στα τεράστια κρουαζιερόπλοια.

Αλλά καμία πόλη δεν έχει δικαιοδοσία για το λιμάνι. Και οποιαδήποτε μορφή ελέγχου θα πρέπει να προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

«Δεν ζούμε πλέον με το φόβο ότι τα τέρατα συντρίβονται, δήλωσε ο Matteo Setzi, ο οποίος ηγείται της ακτιβιστικής ομάδας, Βένεια.

Αλλά νιώθω κατανόηση για το προσωπικό του τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων που είναι τώρα στο σπίτι.

Είμαστε εναντίον μεγάλων πλοίων και πάντα λέγαμε ότι χρειαζόμαστε μια λύση, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν”.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η πόλη είναι υπέροχη όπως είναι, χωρίς τουρίστες, δήλωσε ο Xavier Marcé.

Αλλά μπορεί να αλλάξουν την άποψή τους όταν το κράτος σταματήσει να πληρώνει το 80% του μισθού του τον Σεπτέμβριο και η ανεργία ανεβαίνει στο 18%.»

Ο Xavier Marcé πιστεύει ότι είναι λιγότερο θέμα αριθμών παρά διανομής. Θέλει να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκεφθούν άλλα μέρη της πόλης και όχι μόνο τα παραδοσιακά αξιοθέατα.

Αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζεται το Άμστερνταμ στο σχέδιο έξι σημείων μετά το Covid-19, παρόλο που παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να αποθαρρυνθούν οι επισκέπτες να συγκεντρωθούν σε εικονικούς χώρους.

Στο Άμστερνταμ, ο Geerte Udo, διευθύνων σύμβουλος του Άμστερνταμ και συνεργάτες, λέει ότι εργάζονται σε μια εκστρατεία για την ανακάλυψη της πολιτιστικής προσφοράς, το παλιό κέντρο της πόλης και άλλες διαφορετικές γειτονιές, τους τοπικούς επιχειρηματίες και τον δημόσιο χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο, η εκστρατεία συμβάλλει στον ανανεωμένο δεσμό μεταξύ κατοίκων και της πόλης, του περιβάλλοντος και μεταξύ τους.

Σε μια εποχή που πολλοί κάτοικοι απολαμβάνουν στους δρόμους, τις πλατείες και τις παραλίες χωρίς τουρίστες, φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι τόσο το Άμστερνταμ όσο και η Βαρκελώνη τους παροτρύνουν να “ανακαλύψουν ξανά” την πόλη.

Δίνει την εντύπωση ότι οι πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη, όταν στην πραγματικότητα αισθάνονται ότι έχουν αποβληθεί από αυτήν.

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν αναμένει ότι τα ταξίδια θα ανακάμψουν σημαντικά φέτος, γι ‘αυτό είναι τώρα θέμα αναμονής και αντιμετώπισης.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά χαμηλού κόστους πρόκειται να αλλάξει, τόσο λόγω των επιπτώσεων στις αεροπορικές εταιρείες όσο και της συμπεριφοράς στην κινητικότητα», δήλωσε ο Xavier Marcé, προσθέτοντας ότι το χαμηλό κόστος αντιπροσωπεύει μόνο 4 εκατομμύρια επισκέπτες στην πόλη.

Ο Xavier Marcé πιστεύει επίσης ότι θα υπάρξει μια φυσική αλλαγή στον τουρισμό ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

«Ο τουρισμός θα είναι εντελώς διαφορετικός, είπε. Δεν θα ταξιδέψουν όλοι όπως κάποτε. Και όσοι ταξιδεύουν μπορεί να θέλουν να το κάνουν με πιο ήρεμο τρόπο, ίσως να δουν λιγότερα αλλά να απολαύσουν την εμπειρία περισσότερο».

Πηγή: theguardian