Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Γκέντε στη Σουηδία, προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους πουλώντας γη για μόλις 0,08 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η νέα εκστρατεία με τα οικόπεδα είναι στο πλαίσιο να αντισταθμίσει η μικρή πόλη -με περίπου 5.000 κατοίκους- τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων.

Το Γκέντε είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τουρίστες από τη Σουηδία και όχι μόνο. Η πόλη είναι γνωστή για τα δημοφιλή της αξιοθέατα.
Ανάμεσα τους είναι η ρωμανική εκκλησία Χουσαμπί, το ιστορικό ορόσημο Ματροπσφάλεϊ με τον καταρράκτη του και την περιοχή άγριας ζωής Εστερπλάνα Χίαντ ο Βάλ.

Αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν ένα μείγμα ιστορικών, φυσικών και πολιτιστικών εμπειριών, προσελκύοντας ταξιδιώτες να εξερευνήσουν την πλούσια κληρονομιά και τα γραφικά τοπία της πόλης.

Ποιος μπορεί να αγοράσει γη

«Οποιοσδήποτε είναι ευπρόσδεκτος να αγοράσει ένα από τα οικόπεδα, είπε ο Johan Mansson, δήμαρχος του Γκέντε.

Δεν υπάρχουν κανόνες ή απαιτήσεις ως προς το ποιος επιτρέπεται. Θα ήταν σημαντικό να δούμε ανθρώπους από το εξωτερικό να ενδιαφέρονται για τα οικόπεδα μας».

Ωστόσο, προϋπόθεση για την αγορά, είναι η δέσμευση για τη χρήση της γης. Οι αγοραστές πρέπει να αρχίσουν να χτίζουν στο οικόπεδο τους εντός δύο ετών. Διαφορετικά, η γη επιστρέφεται στο δήμο.

Η καμπάνια ξεκίνησε τον περασμένο μήνα θα διαρκέσει έως το 2025. Μέχρι στιγμής τρία οικόπεδα έχουν πουληθεί, ενώ όλο και περισσότερα άτομα δείχνουν ενδιαφέρον.

Οπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος «κοστίζει πολλά χρήματα για να χτιστεί ένα σπίτι και η τιμή της γης είναι ένα σημαντικό μέρος».

Τα οικόπεδα που πωλούνται είναι διάσπαρτα σε όλο το δήμο, κυρίως σε ανεπτυγμένες περιοχές. Το Γκέντε δεν είναι η μόνη πόλη που προσφέρει οικόπεδα, στην χώρα της Σκανδιναβίας. Στα νότια, ο δήμος Χίλντε έκανε το ίδιο νωρίτερα φέτος, πουλώντας 54 οικόπεδα στην ίδια τιμή.