Σήμερα, το Νεπάλ έχει μόνο 6 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού. Ένα άτομο ανάρρωσε, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Το Νεπάλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην περιοχή που πήραν μέτρα, σταματώντας την κυκλοφορία και βάζοντας νωρίς φρένο στον τουρισμό.
«Το Συμβούλιο Τουρισμού του Νεπάλ είναι ένα από τα λίγα εθνικά τουριστικά συμβούλια στον κόσμο που πραγματικά διασώζει και βοηθά τους τουρίστες σε μια τέτοια κρίση!», είπε η Shradha Shrestha, διευθύντρια του Brand Development and Corporate Partnership of the Nepal Tourism Board.
Η ιστορία
Στις 27 Ιανουαρίου, το Νεπάλ συμφώνησε να ανοίξει το πρώτο Global Resilience Center στο Κατμαντού, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Τζαμάικα, η οποία άνοιξε αντίστοιχα κέντρα.
Το Νεπάλ θα συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ITB στο Βερολίνο της Γερμανίας για τις 4 Μαρτίου. Ήταν η δεύτερη γιορτή για τον εορτασμό του Νεπάλ το 2020.
Το πρώτο event διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης έκθεσης το 2019. Περίπου 300 φίλοι του Νεπάλ επρόκειτο να συμμετέχουν με το Συμβούλιο Τουρισμού του Νεπάλ, τον υπουργό και στους εκθέτες του Νεπάλ για να γιορτάσουν την καμπάνια του Νεπάλ στο Logenhaus στο Βερολίνο.
Η ITB ακυρώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου λίγα λεπτά πριν να απογειωθεί η πτήση από το Κατμαντού με προορισμό τη Γερμανία.
Στις 10 Μαρτίου η χώρα σταμάτησε να εκδίδει βίζα για τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και το Ιράν και στις 27 Μαρτίου η κυβέρνηση του Νεπάλ έκανε lockdown στη χώρα, περιορίζοντας την κίνηση.
Εκείνη τη στιγμή λιγότεροι από 2.000 επισκέπτες ήταν ακόμα στη χώρα. Το Συμβούλιο Τουρισμού του Νεπάλ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει τη Μονάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Nepal Tourism Board.
Σε μια καλά συντονισμένη αποστολή το προσωπικό του Συμβουλίου Τουρισμού του Νεπάλ και οι εθελοντές εργάστηκαν όλο το εικοσιτετράωρο για να δείξουν στους επισκέπτες τους τι σημαίνει φιλοξενία.
Το Συμβούλιο Τουρισμού κατάφερε να διασώσει συνολικά 1.721 τουρίστες από όλο το Νεπάλ, εκ των οποίων οι 868 διασώθηκαν αεροπορικώς και οι 853 από την ξηρά. Η διαδικασία διάσωσης ξεκίνησε στις 3 Απριλίου.
Σήμερα, οι τουρίστες είναι ασφαλείς στα σπίτια τους, με τη Shradha Shrestha να επισημαίνει: «Έχουμε λάβει σχεδόν 1.700 κλήσεις και απαντήσαμε σε περισσότερα από 1.200 e-mails την περίοδο αυτή. Μια κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία. Ένα μέρος της κρίσης, η διάσωση έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση, την αποκατάσταση και την αναγέννηση».