Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι εργαζόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο στον ταξιδιωτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μειώθηκαν 69%, λόγω Brexit από το 2017.

Όπως αποκαλύπτει η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) μειώθηκε από 11.970 το 2017 σε 3.700 το 2023, με εκείνους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών να παρουσιάζουν τη σημαντικότερη πτώση.

Σύμφωνα με την ABTA, η μείωση του αριθμού όσων εργάζονταν σε ρόλους πρώτης γραμμής -όπως οδηγοί σκι, οικοδεσπότες σαλέ ή ταξιδιωτικοί εκπρόσωποι- οφείλεται κυρίως στους κανόνες για τη βίζα και την άδεια εργασίας που άρχισαν να ισχύουν για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

«Οι συνέπειες της απώλειας αυτών των εργαζομένων είναι σημαντικές. Υπερβαίνουν κατά πολύ τον αντίκτυπο σε άτομα και αυξάνουν το κόστος εργασίας για εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η ABTA.

Τα κύρια εμπόδια από το 2017 είναι το κόστος απόκτησης βίζας και αδειών εργασίας καθώς και άλλα έγγραφα μετά το Brexit.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, όλοι οι Βρετανοί χρειάζονται βίζα και άδειες για εποχικές θέσεις εργασίας.

Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας περιλάμβανε διατάξεις για ορισμένους τουριστικούς εργαζομένους να δραστηριοποιούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.
Ωστόσο, αυτό δεν καλύπτει τη διάρκεια μιας τυπικής καλοκαιρινής ή χειμερινής περιόδου διακοπών.

Έτσι, οι Βρετανοί που επιθυμούν να αναλάβουν εποχικές ταξιδιωτικές δουλειές στην ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν φτάνουν ποτέ στο μπλοκ για λόγους εργασίας.

Η έρευνα υπογραμμίζει περαιτέρω ότι υπάρχουν και άλλα εμπόδια, όπως περιορισμοί στο ποιος μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες θέσεις εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση τα προσόντα, την εθνικότητα και τις ποσοστώσεις.

Η ABTA υπογραμμίζει ότι η απώλεια ευκαιριών για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβουν ρόλους στην ταξιδιωτική βιομηχανία της ΕΕ είναι βαθιά ανησυχητική για τη μελλοντική σειρά ταλέντων.