Οι επισκέπτες ξόδεψαν επιπλέον 1,26 δισεκατομμύρια λίρες σε ολόκληρη τη Βρετανία ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας της εθνικής τουριστικής υπηρεσίας VisitBritain/VisitEngland, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Ο οργανισμός ανέφερε τα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τη δραστηριότητά του από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023, στην ετήσια εκδήλωση ανασκόπησης στις 22 Μαΐου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Σύμπραξη για την προώθηση μιας ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας», περιέγραψε τις προτεραιότητες και τις δραστηριότητές της για τη στήριξη του κλάδου και την ανάπτυξη της οικονομίας των επισκεπτών.

Η τελευταία πρόβλεψη εισερχόμενου τουρισμού του VisitBritain εκτιμά ότι 32,5 δισεκατομμύρια £ θα δαπανηθούν από διεθνείς επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, αύξηση 5% σε σχέση με το 2023 και αύξηση 14% σε σχέση με το 2019.

Προβλέπει επίσης 38,7 εκατομμύρια επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αύξηση 2% 38,0 εκατομμύρια εμφανίστηκαν το 2023, αλλά ακόμα 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Στο εσωτερικό, η τελευταία έρευνα του οργανισμού δείχνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των Βρετανών, το 35%, είναι πιο πιθανό να επιλέξει ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά ένα ταξίδι στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μιλώντας πριν από την αναθεώρηση, ο Πρόεδρος της Βρετανικής Τουριστικής Αρχής Νικ ντε Μπουά τόνισε τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας της Βρετανίας. «Μια βιομηχανία αξίας 127 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως για την οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγή υπηρεσιών μας, ένας κλάδος ανάπτυξης και ένας δημιουργός θέσεων εργασίας, με τεράστιες δυνατότητες να πυροδοτήσει τις περιφερειακές οικονομίες», είπε.

«Δουλεύοντας σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις σωστές δομές και πολιτικές, μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική θέση της Βρετανίας, να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη και να προωθήσουμε τις εσωτερικές επενδύσεις, ώστε περισσότερες τοπικές κοινότητες να αισθάνονται τα οφέλη του τουρισμού», πρόσθεσε.

Ο εισερχόμενος τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης και ο ανταγωνισμός από τους ευρωπαίους γείτονες παραμένει έντονος.

Για να ωθήσουν τις δαπάνες στη Βρετανία, οι διεθνείς εκστρατείες GREAT Britain του VisitBritain επικεντρώνονται σε αγορές που παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Ντε Μπουά σημείωσε ότι ο τουρισμός διαμορφώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν τη Βρετανία. Όσοι επισκέπτονται έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να επενδύσουν σε βρετανικά προϊόντα και επιχειρήσεις.

«Η Βρετανία κατατάσσεται ψηλά για την ιστορία, την κληρονομιά, τη σύγχρονη κουλτούρα και τον αθλητισμό της, αλλά οι αντιλήψεις δεν είναι τόσο ισχυρές για τη φυσική της ομορφιά και την αντιληπτή υποδοχή της», είπε. Οι διεθνείς GREAT καμπάνιες του VisitBritain προωθούν το καλωσόρισμα της Βρετανίας, εμπνέοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν περισσότερα, να μείνουν περισσότερο και να νιώθουν την επείγουσα ανάγκη να το επισκεφτούν τώρα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, το VisitBritain σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη τάση του τουρισμού οθόνης και των set-jet για να ενισχύσει τον εισερχόμενο τουρισμό. Η επερχόμενη καμπάνια «Starring GREAT Britain» θα τονίσει τις τοποθεσίες γυρισμάτων και τις σχετικές εμπειρίες των επισκεπτών, προβάλλοντας την περιφερειακή ποικιλομορφία της Βρετανίας.

Το VisitBritain συνεργάζεται επίσης με μεγάλες εταιρείες όπως η British Airways και η Wego για να μετατρέψει το ενδιαφέρον για επίσκεψη στη Βρετανία σε κρατήσεις. Αυτό δημιούργησε 6,1 εκατομμύρια £ επιπλέον μετρητών και δραστηριότητα μάρκετινγκ σε είδος πέρυσι.

Η συνεργασία του οργανισμού με το διεθνές εμπόριο διασφαλίζει ότι τα βρετανικά προϊόντα και οι προορισμοί πωλούνται παγκοσμίως. Μεγάλες εμπορικές αποστολές έχουν συνδέσει εκατοντάδες βρετανικές επιχειρήσεις με διεθνείς αγοραστές, δημιουργώντας επιπλέον πωλήσεις 47 εκατομμυρίων λιρών.

Το VisitBritain υποστηρίζει επίσης τη βιομηχανία επιχειρηματικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στη νίκη διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων, με το πρόγραμμα επιχορηγήσεων που υποστηρίζει εκδηλώσεις αξίας 20,9 εκατομμυρίων λιρών για την οικονομία.

Ο Ντε Μπουά αναγνώρισε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων δαπανών και των ελλείψεων προσωπικού. «Η υποστήριξη του κλάδου μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας δραστηριότητας», είπε.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτό είναι η δημιουργία του προγράμματος Τοπικής Συνεργασίας Οικονομίας Επισκεπτών (LVEP). Αυτό απλοποιεί την περιφερειακή δομή του αγγλικού τουρισμού για την ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών οικονομιών επισκεπτών, με 33 LVEP που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Το VisitEngland συνεχίζει να υποστηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις με καθοδήγηση και εργαλεία για τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα μέσω του Business Advice Hub. Πρωτοβουλίες ελεύθερου εμπορίου όπως το πρόγραμμα «Taking England to the World» βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδα.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους κλάδους της Βρετανίας, υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και απασχολώντας περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα σε όλες τις περιοχές.